Kinderpersconferentie van Rutte en De Jonge: pas tegen de zomer wordt het beter
Wanneer kunnen we weer naar school, naar de voetbalclub of op schoolreisje? Dat wilden de kijkers van het Jeugdjournaal weten van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge, tijdens de eerste coronapersconferentie van het Jeugdjournaal. Die vond vanavond plaats in hetzelfde zaaltje als waar nu bijna een jaar de reguliere persconferenties worden gehouden, met dezelfde tolken gebarentaal op de achtergrond. Het Jeugdjournaal kreeg vooraf zo'n 10.000 vragen binnen van kinderen, waarvan enkele tientallen beantwoord konden worden.
De kinderen van Nederland kregen veel lof toegezwaaid van de bewindslieden, omdat ze het al bijna een jaar zo goed volhouden. Rutte: "Ik realiseer me dat corona ook jullie leven volledig op de kop heeft gezet. Je kunt niet meer naar school, niet meer sporten of naar dansles. Ik kan me voorstellen dat je zorgen hebt, baalt, of verdrietig bent." Maar, zei minister De Jonge: "Jullie kijken naar wat er wel kan, in plaats van wat er niet kan. Daarin zijn jullie ook een voorbeeld voor de oudere mensen."
'Stoppen met jojo-en'
De meeste ingestuurde vragen, waarvan een deel werd gesteld door acht basis- en middelbare scholieren in het publiek, gingen over het perspectief voor kinderen om hun oude leven snel weer op te pakken.
En op dat vlak hadden Rutte en De Jonge weinig positief nieuws in petto: schoolkampen, schoolreisjes en eindmusicals kunnen dit voorjaar waarschijnlijk niet doorgaan. Rutte: "Het kan best zijn dat er een derde golf aankomt. In april, mei of begin juni gaat het waarschijnlijk nog niet goed genoeg."
Ook middelbare scholieren kunnen voorlopig hun oude leven nog niet oppikken, zei minister De Jonge: "Het wordt nog niet snel zoals vroeger: je moet op de middelbare school afstand kunnen houden, en dat kan niet in de oude situatie. Dus waarschijnlijk komt er een systeem van groepen die afwisselen: de ene groep in de ochtend, de andere in de middag. Of om de dag." Op dinsdag 23 februari komt er een update over de middelbare scholen, zegt De Jonge.
De Jonge ging ook in op de vraag of het kabinet bij het nemen van maatregelen wel genoeg aan kinderen denkt:
Het demissionaire kabinet wil in ieder geval wel stoppen met 'jojo-en', zei De Jonge: "Als er scholen weer open gaan, dan moeten ze niet daarna weer dicht."
Wanneer kunnen kinderen het leven weer oppikken zoals voor de coronacrisis, wilde Joris uit het publiek weten. De Jonge: "Dat is lastig, want het hangt van veel verschillende dingen af. Ik denk dat we tegen de zomer zoveel mensen gevaccineerd hebben dat de meeste maatregelen wel weer afgeschaft kunnen worden. Maar ik durf niets te beloven."
'De Jonge krijgt een 7,5 of 8'
Veel andere vragen gingen over hoe de bewindslieden zelf omgaan met de coronacrisis: hebben ze bijvoorbeeld nieuwe hobby's opgepikt? Rutte is meer gaan lezen en wandelen, De Jonge is wat meer gaan hardlopen.
Hoe gaan ze om met boze reacties op sociale media en op straat? De Jonge was vlak voor de persconferentie nog achternagezeten door iemand die kwaad op hem is, zei hij. "Maar ik trek mezelf dat niet te veel aan. Mensen die dat doen, zijn vooral ontevreden met hun eigen leven."
De Jonge over kritiek op straat en op internet:
Tenslotte, wilden groep 7 en 8 van basisschool De Bron weten: hoe vinden ze eigenlijk zelf dat ze het doen, welk rapportcijfer geven de bewindslieden zichzelf? Rutte: "Ik heb zelf op een basisschool gezeten waar kinderen zichzelf een cijfer moesten geven, mijn ouders hebben me er snel vanaf gehaald. Want dat is de taak van een leraar. Dus de kiezers van Nederland moeten ons maar een cijfer geven." Rutte had wel een cijfer in petto voor De Jonge: "Een 7,5 à een 8. Hij heeft fouten gemaakt, maar die ook weer snel hersteld."
Rutte en De Jonge waren erg positief over hun samenwerking, maar gaven ook toe dat er regelmatig fouten worden gemaakt:
De hele Kinderpersconferentie van het Jeugdjournaal kun je hier terugkijken.