Irene Schouten heeft bij de WK afstanden in Heerenveen als eerste Nederlandse vrouw de wereldtitel op de 5.000 meter veroverd. De 28-jarige Schouten versloeg in Thialf de Russische titelverdedigster Natalia Voronina, die het zilver pakte.

Carlijn Achtereekte veroverde het brons.

Schouten verovert als eerste Nederlandse vrouw WK-goud op 5.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schouten, die met drie WK-medailles op zak aan de start stond, moest in de eerste rit een tijd neerzetten. Dat deed ze uitstekend: Schouten klokte 6.48,53, een persoonlijk record en de tweede tijd ooit in Thialf. In de laatste ronden had de marathon- en massastartspecialiste nog wat over, waardoor ze met snellere rondetijden eindigde dan ze begon.

In de vijf ritten daarna kwam niemand meer aan de tijd van Schouten. Voronina was 2,46 seconden langzamer dan Schouten. Achtereekte was 3,68 seconden trager dan haar landgenote.

"Ik had niet verwacht dat het goed genoeg was, maar gelukkig had ik een goed eindschot", zei de wereldkampioene na afloop.

Schouten gaat 'nu snel naar het natuurijs' na winst op 5.000 meter

Achtereekte klokte 6.52,22. Voor de olympisch kampioene op de 3.000 meter, die voor de tweede keer een WK reed op de vijf kilometer, was het haar derde tijd ooit. Bij haar WK-debuut in 2015 pakte Achtereekte zilver.

De Canadese Isabelle Weidemann eindigde met 6.56,18 als vierde.

Carlijn Achtereekte pakt het brons ANP

Ook tienvoudig wereldkampioene Martina Sáblíková beet zich stuk op de toptijd van Schouten. Met 6.57,76 eindigde de 33-jarige Tsjechische als vijfde.

De Noorse Ragne Wiklund, die vijf kwartier voor haar race op de vijf kilometer de wereldtitel veroverde op de 1.500 meter, klokte met 6.58,76 de zesde tijd.

Vier medailles, twee wereldtitels

Schouten had voor de 5.000 al drie WK-medailles op zak: donderdag pakte ze het brons op de 3.000 meter en vrijdag veroverde ze met Antoinette de Jong en Ireen Wüst goud op de ploegenachtervolging. Zaterdag moest ze genoegen nemen met het brons op de massastart.

De uitslag van de 5.000 meter (v) bij de WK afstanden

Nog nooit wist een Nederlandse vrouw de wereldtitel op de 5.000 meter te winnen. Wel was er zeven keer zilver en zes keer brons voor een Nederlandse schaatsster op de langste afstand. Esmee Visser veroverde vorig jaar bij de WK nog brons.

Olympisch kampioene Visser wist zich niet te plaatsen voor deze WK afstanden.

Het programma van zondag op de WK afstanden NOS

STER reclame