Antoinette de Jong wint in Heerenveen de 3.000 meter ANP

Antoinette de Jong heeft in Heerenveen de wereldtitel op de 3.000 meter veroverd. De Nederlandse schaatsster reed bij de WK afstanden in Thialf naar 3.58,47 en veroverde daarmee haar eerste wereldtitel op een individuele afstand. Irene Schouten pakte het brons.

De Jong verovert eerste wereldtitel op 3.000 meter, Schouten pakt brons Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het zilver ging naar zesvoudig wereldkampioene en titelverdedigster Martina Sáblíková, die wel heel dicht bij haar zevende wereldtitel was. De 33-jarige Tsjechische kwam met 3.58,57 slechts een tiende tekort voor het goud.

De Jong reed in de achtste rit tegen haar ploeggenote Joy Beune. Beide schaatssters gingen hard van start en halverwege de race nam De Jong afstand van haar jongere ploeggenote. "Lef wordt beloond", keek De Jong terug op haar rit waarin ze het verval in de laatste ronden binnen de perken hield.

De 21-jarige Beune klokte 4.02,21 en eindigde daarmee als zesde.

'Hier droom ik al jaren van'

De Jong kon haar geluk niet op naar haar gouden race. "Het was alles of niets. Ik heb het gewoon geprobeerd. Als ik dan een tiende langzamer zou zijn geweest, dan had ik mezelf niets kunnen verwijten. Dat ik hier wereldkampioen word, daar droom ik al jaren van. Elke keer was het net niet, nu wel. Ongelooflijk."

De Jong kan geluk niet op na eerste wereldtitel: 'Hier droom ik al jaren van'

De Jong veroverde bij de WK afstanden al twee keer brons (2016 en 2017) en een keer zilver (2019) op de 3.000 meter. Op de ploegenachtervolging won ze al twee keer goud, maar een individuele wereldtitel had ze nog niet.

De 25-jarige schaatsster eindigde dit seizoen bij alle wereldbekers over 3.000 meter op het podium, maar ze stond dit jaar nog niet op de hoogste trede in een internationale race over 3.000 meter. "Ik moet er een beetje een positieve draai aan geven, ik heb geleerd wat ik verkeerd heb gedaan", zei Schouten na haar race.

Bekijk de reactie van Irene Schouten hieronder:

Schouten: 'Ik wilde zó graag dat ik ging werken in plaats van goed schaatsen'

Natalia Voronina, houdster van het baanrecord in Thialf, won twee weken geleden de laatste wereldbeker van het seizoen, maar in de laatste rit tegen Irene Schouten kwam de Russin niet verder dan de zevende plaats. Schouten, die dit seizoen ook een wereldbekerwedstrijd wist te winnen op de 3.000 meter, moest met 3.59,75 genoegen nemen met het brons.

Voor Schouten was het haar eerste WK-medaille op een reguliere afstand. De 28-jarige schaatsster blonk de laatste jaren vooral uit in marathons en op de massastart, waarop ze al twee keer wereldkampioene werd, maar dit seizoen heeft ze op de langebaan een flinke stap gezet. Schouten komt dit WK ook nog in actie op de 5.000 meter, de ploegenachtervolging en de massastart.

Drievoudig wereldkampioene en tweevoudig olympisch kampioene Ireen Wüst stond niet aan de start op de 3.000 meter. Zij richt zich vooral op de 1.500 meter.

De uitslag van de 3.000 meter bij de WK afstanden

De wereldkampioenschappen in Thialf zijn de laatste (langebaan)wedstrijden van het seizoen. Alle schaatsers die deze week aan de start staan, zitten vanwege het coronavirus al vijf weken in de zogenaamde 'schaatsbubbel' in Heerenveen en hebben negatief getest op het virus.

Door de coronabeperkingen bestaat het schaatsseizoen uit minder wedstrijden dan normaal. De internationale schaatstop heeft zich alleen kunnen meten in twee wereldbekerweekeinden en bij de EK sprint en EK allround.

Bekijk hieronder ook onze sportexplainer over de ideale schaatsomstandigheden: schaatsers hebben altijd te maken met invloeden van buitenaf. Maar welke zijn dat eigenlijk? En hoe groot is die invloed?

Sportexplainer: ideale schaatsomstandigheden

STER reclame