Marijke Groenewoud heeft bij de WK afstanden verrassend de wereldtitel op de massastart veroverd. Bij de mannen ging de wereldtitel voor de derde keer naar de Amerikaan Joey Mantia. Arjan Stroetinga sprintte naar het zilver.

Groenewoud verrast met WK-goud op massastart, brons voor Schouten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij de vrouwen ging WK-debutante Groenewoud in de laatste ronde als eerste hard aan. Titelverdedigster Ivanie Blondin en Groenewouds ploeggenote Irene Schouten gingen mee in haar kielzog, maar de twee favorieten kwamen niet meer voorbij de 22-jarige Groenewoud.

Tweevoudig wereldkampioene Schouten pakte achter de Canadese Blondin het brons.

Miscommunicatie

In het begin van de race reed topfavoriete Schouten wat gaatjes dicht, maar daarna wachtte ze vooral geduldig af tot ze haar ijzersterke wapen kon gebruiken: de sprint.

Groenewoud leek de sprint voor Schouten aan te trekken, maar de kampioene van 2015 en 2019 kon het niet bolwerken en kwam al sprintend ook nog in aanvaring met Francesca Lollobrigida uit Italië.

"Ik ben eigenlijk wel verbaasd en besef het nog niet", reageerde Groenewoud, die door haar verbazing vergat om te juichen nadat ze over de streep was gekomen. "Dat bedacht ik me pas achteraf, dat had ik best even kunnen doen. Maar ik dacht: Irene komt wel. Maar ze kwam niet."

Bekijk in de carrousel de reacties van Groenewoud en Schouten:

Groenewoud was bezig de sprint aan te trekken voor Schouten, maar door miscommunicatie tussen Schouten en haar coach Jillert Anema was Schouten te ver weg om nog over haar ploeggenote heen te komen. "Het ging een beetje mis", erkent Groenewoud.

De vraag was wanneer de Nederlandse vrouwen zouden beginnen aan de eindsprint, op 500 of op 700 meter van de streep. "De coach zei wat anders, ik zei wat anders en Marijke dacht iets anders", zei Schouten, die zich uiteindelijk wel kon neerleggen bij het resultaat. "Marijke heeft 'm zelf helemaal verdiend. Het is dan ook een teamonderdeel, dat zeg ik al jaren."

Op de vorige twee NK's won Groenewoud zilver achter de in titels grossierende Schouten, maar nu kon ze uit de schaduw stappen van de topfavoriete. Die won ook beide wereldbekerwedstrijden van dit seizoen, steeds voor Blondin. Groenewoud legde in het eerste weekend beslag op het brons.

Bergsma rijdt gat dicht

Bij de mannen reed Peter Michael uit Nieuw-Zeeland vroeg in de race weg. Titelverdediger Jorrit Bergsma moest daardoor in de achtervolging. Bergsma, die het op de massastart moet hebben van een lange ontsnapping, reed zo het gat voor zijn ploeggenoot Arjan Stroetinga dicht en verspeelde zijn kans op titelprolongatie.

In de sprint was Mantia vervolgens een maatje te groot voor Stroetinga. De Belg Bart Swings sprintte naar het brons.

Mantia verslaat Stroetinga en sprint naar derde wereldtitel op massastart Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ik kom niet voor zilver, maar het is een medaille", reageerde Stroetinga. "Ik wist dat Mantia de te kloppen man was. Hij was goed in de wereldbeker. Je hebt ook een klein beetje geluk nodig", aldus de winnaar van het zilver.

Het was de zesde keer dat de massastart op het programma stond bij de WK. Bij de eerste editie, in 2015, ging de wereldtitel naar Schouten en Stroetinga.

Bekijk hieronder de reactie van Stroetinga en Bergsma:

Bergsma en Stroetinga: 'Rest van het peloton keek naar ons'

De schaatsers uit Azië ontbreken bij de WK afstanden. De Japanse, Chinese en Koreaanse ploeg zijn niet afgereisd naar Heerenveen vanwege de coronabeperkingen. Daardoor ontbrak bij de massastart voor vrouwen de Japanse olympisch kampioen Nana Takagi en de Koreaanse wereldkampioene van 2017, Kim Bo-reum.

Alle schaatsers die bij de WK aan de start staan, zitten al vijf weken in de 'schaatsbubbel' in Heerenveen en hebben een negatieve coronatest afgelegd.

STER reclame