De Noorse Ragne Wiklund heeft verrassend de wereldtitel veroverd op de 1.500 meter.

De 20-jarige schaatsster steeg bij de WK afstanden in Heerenveen boven zichzelf uit door met 1.54,61 naar een persoonlijk record te rijden. Favorieten Brittany Bowe en vijfvoudig wereldkampioene Ireen Wüst kwamen in de ritten daarna niet meer aan de tijd van de Noorse.

Noorse Wiklund stunt met historisch WK-goud op 1.500 meter, Wüst mist podium Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wiklund, die dit seizoen in de wereldbeker als zevende en elfde eindigde, is de eerste Noorse schaatsster die een individuele wereldtitel wist te veroveren.

De Amerikaanse Bowe pakte op 0,42 seconde achter Wiklund nog wel het zilver, maar titelverdedigster en tweevoudig olympisch kampioene Wüst eindigde met 1.55,88 als vijfde, op 1,26 van Wiklund.

Het brons ging in 1.55,10 naar de Russin Jevgenia Lalenkova, die vorig jaar zilver in de wacht sleepte.

Melissa Wijfje, de Nederlands kampioene van vorig seizoen, eindigde met 1.56,31 als negende: haar minste klassering na haar vijfde plaats van vorig jaar en haar zesde plaats in 2019.

De Jong: 'Ik heb het verprutst'

Antoinette de Jong veroverde dit WK al twee wereldtitels, op de 3.000 meter en de ploegenachtervolging samen met Wüst en Irene Schouten. Maar nu moest ze met 1.55,36 genoegen nemen met de vierde plaats.

"Ik heb het gewoon verprutst", aldus een zwaar teleurgestelde De Jong. "Ik kan mezelf heel veel verwijten want ik kon zo veel dingen beter doen, maar daar heb ik niets aan. Nu moet ik de knop omzetten naar de zomer, maar daar heb ik eigenlijk ook geen zak aan."

Bekijk hieronder de reacties van een teleurgestelde Antoinette De Jong en een sprakeloze Ragne Wiklund:

Ook Wüst reageerde teleurgesteld. Voor haar was het de eerste keer sinds haar debuutseizoen (2003-2004) dat ze geen enkele 1.500 meter wist te winnen.

"Normaal gesproken ben ik altijd goed op een WK. Ik heb er nu niet anders naartoe geleefd. Maar de snelheid kwam niet en ik had niets over aan het einde. Het is voor mij ook een soort raadsel", zegt Wüst, die niets wil weten van de vraag van Bert Maalderink of ze haar beste seizoenen inmiddels achter zich heeft liggen.

Wüst wint dit seizoen geen 1.500 meter: 'Om me gelijk af te schrijven vind ik wel ver gaan'

Bij Wiklund zat de stemming er een stuk beter in na de race. "De laatste wereldbekers zat ik twee seconden achter de winnaar, dus ik richtte me op het podium. Dat ik dan win, is geweldig", reageerde de Noorse blij maar verbaasd.

"Ik heb geen idee hoe dit mogelijk is. Voor de start voelde ik me al goed, maar ik had nooit gedacht dat het genoeg zou zijn om te winnen. Ik ben sprakeloos."

Laila Schou-Nilsen was in 1938 de laatste Noorse vrouw die een wereldtitel wist te veroveren bij de WK allround. Bjørg Eva Jensen veroverde op de Spelen van 1980 in Lake Placid nog wel goud op de 3.000 meter, maar een individuele wereldkampioene hadden de Noren nog niet.

Wiklund is trots: "Ik ben de eerste Noorse vrouwelijke wereldkampioene, hopelijk motiveert dit jonge Noorse schaatsers."

De uitslag van de 1.500 meter (v) bij de WK afstanden

Bowe was de afgelopen weken de vrouw in vorm op de 1.500 meter, maar de Amerikaanse kwam nu tekort.

De 32-jarige Bowe won beide wereldbekerwedstrijden op de 1.500 meter en heeft ook de drie snelste tijden van het seizoen achter haar naam. Op de 1.000 meter, de afstand waarop Bowe zaterdag ook de wereldtitel veroverde, was ze het hele seizoen ook oppermachtig.

Geen Japanse schaatsers

Wereldrecordhoudster Miho Takagi stond niet aan de start. De Japanse nummer twee van de laatste Olympische Spelen is, net als de rest van de Japanse schaatsploeg, vanwege het coronavirus niet afgereisd naar Heerenveen. Ook de Chinese en Koreaanse schaatsers ontbreken.

Johan de Wit, de hoofdcoach van de Japanse schaatsers, liet zijn schaatsers in plaats daarvan meedoen aan een alternatief toernooi op de olympische ijsbaan van Nagano. Takagi verbeterde daar het baanrecord op de 1.500 meter (1.52,78). Op de 1.000 meter verbeterde ze het 'wereldrecord laagland' van Wüst (1.13,21).

Het programma van zondag bij de WK afstanden NOS

STER reclame