Yoshiro Mori EPA

Diverse media melden dat de baas van de Olympische Spelen in Tokio, Yoshiro Mori, zijn functie als voorzitter van het organisatiecomité neerlegt, omdat zijn vrouwonvriendelijke teksten van eerder deze maand hem blijven achtervolgen.

Mori bevestigt zijn ontslag niet tegenover Nippon TV, maar zegt wel dat hij vrijdag met tekst en uitleg komt. "Ik moet me wederom verontschuldigen voor deze zaak. Ik kan dit probleem niet langer laten doorgaan."

Hele foute inschatting

Volgens Japan-correspondent Kjeld Duits wilde Mori al eerder opstappen, maar topbestuurders in de organisatie en de politiek overtuigden hem om aan te blijven.

"Die mensen hebben duidelijk een hele foute inschatting gemaakt. Vierhonderd vrijwilligers voor de Spelen zijn in de tussentijd opgestapt", zegt Duits.

Correspondent Kjeld Duits over de pijnlijke situatie in Tokio richting de Olympische Spelen

Het opstappen van Mori doet de twijfels of de Spelen in Tokio wel door moeten gaan alleen maar groeien. In Japanse hoofdstad verzet men zich steeds meer tegen de organisatie van het superevenement vanwege de worsteling met de coronapandemie.

Kawabuchi wordt genoemd als vervanger

Naar verluidt wordt Mori vervangen door Saburo Kawabuchi, de voormalig voorzitter van de Japanse voetbalbond en burgemeester van het olympisch dorp.

Saburo Kawabuchi AFP

Ook de Amerikaanse president Joe Biden liet zich deze week uit over het wel of niet doorgaan van de Spelen. "De wetenschap moet duidelijk maken of het veilig kan of niet. Ik bid ervoor dat het gaat lukken."

Mori zei dat vrouwen 'te veel en te lang praten'

De 83-jarige Mori, de voormalige minister-president van Japan, liet zich begin februari tijdens een bijeenkomst ontvallen dat vrouwen 'te veel en te lang praten'.

"Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is", aldus de bejaarde preses.

Het kwaad was al geschied, maar Mori bood nog wel zijn excuses aan:

Baas Tokio 2020 zegt sorry voor uitspraken over 'te veel pratende' vrouwen

STER reclame