Overal in Nederland doken ze de afgelopen dagen op, iglo's. Kinderen en volwassenen bouwden ze in achtertuinen en parken, en deelden de resultaten volop via sociale media.

Doordat er een stevige wind stond terwijl het sneeuwde, is de sneeuw uiterst geschikt om compacte blokken mee te maken, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. "Door de wind zijn de zeshoekige sneeuwkristallen kapot gebroken, deze ijsscherven laten zich makkelijker stapelen dan volledige sneeuwvlokken. Daarom zien we nu ook meer iglo's dan bijvoorbeeld sneeuwpoppen."

Het NOS Jeugdjournaal verzamelde video van de de mooiste iglo's door het hele land:

Kinderen bouwen iglo's en kastelen van sneeuw

De iglo's worden in Nederland natuurlijk niet gebouwd om in te wonen, maar eventuele bewoning maakt de bouwsels wel extra stevig. "Door de warmte van mensen wordt de binnenkant warmer en ontstaat er een heel hard ijslaagje. Dat geeft extra stevigheid. Dus wil je dat jouw iglo het langst blijft staan, dan doe je er goed aan om erin te gaan slapen."

Smeltende iglo

Hoelang de iglo's blijven staan, is vooral afhankelijk van de duur van de vorstperiode. Volgens Kuipers Munneke is er 75 procent kans dat we volgende week een overgang krijgen naar zachter weer. "Vanaf dat moment kunnen iglo's nog ongeveer twee dagen blijven staan voordat ze helemaal zijn gesmolten."

STER reclame