Sneeuwpret in het Utrechtse Griftpark
NOS Nieuws

Genieten van de winter, de sneeuwzondag in beeld

Het was een zondag om niet snel te vergeten. De sneeuwval leidde in het hele land tot overlast op de weg en op het spoor; in woonwijken, parken en bossen werd er juist volop van genoten. Een overzicht in video.

Al in de nacht gingen de eerste sneeuwfanaten de straat op om te genieten van de bijzondere omstandigheden; op de Dam leidde dat even na 05.00 uur tot een sneeuwballengevecht met agenten:

Sneeuwballengevecht met de politie op de Dam en skiën op straat

Bij daglicht is goed te zien hóe wit het overal is. Beelden zoals deze zie je in Nederland maar zelden:

Vlieg mee over wit Alkmaar, Den Bosch en Brabantse natuur

Veel mensen trekken eropuit om van het winterse weer te genieten. Er wordt gesleed, gewandeld en met sneeuwballen gegooid. In het Gelderse De Steeg worden zelfs de latten ondergebonden:

Sleeën en langlaufen in besneeuwd Nederland: 'Het is gewoon een droom'

Je kunt natuurlijk 'gewoon' sleeën of langlaufen, maar het kan ook extremer: snowboarden achter een auto, je laten voorttrekken door een hondenslee of een après-ski-feestje houden op straat. Een selectie van wat we binnenkregen via sociale media:

Creatief in de sneeuw: boardend door de straat of je huisdier als sledehond

Maar behalve voor veel sneeuwpret zorgt het weer ook voor problemen. Treinen van de NS vallen de hele dag uit en ook op de weg en op Schiphol is er overlast:

winterweerverkeer

De NS proberen morgenochtend het treinverkeer weer "mondjesmaat" op te starten.

Maar morgen is het zeker nog niet voorbij met de overlast door de sneeuw; de vervoerder en ook Rijkswaterstaat adviseren iedereen om ook morgen niet op reis te gaan, tenzij het niet anders kan. Ook blijft een groot aantal basisscholen morgen dicht. Eigenlijk zouden die na de gedwongen coronasluiting weer opengaan.

Code rood wordt aan het einde van de avond wel ingetrokken; tot morgenmiddag geldt dan code oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl