Wekdienst 2/2
NOS Nieuws

Wekdienst 2/2: Persconferentie Rutte en De Jonge • Kiesraad komt met kandidatenlijst verkiezingen

Goedemorgen! Om 19.00 uur is er weer een corona-persconferentie en de Kiesraad maakt bekend welke partijen een kandidatenlijst hebben ingeleverd voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Het weer: de bewolking wordt vandaag snel dikker en vanuit het zuidwesten trekt een regenstoring het land over. In het noordoosten valt in de middag sneeuw. Daar wordt het 1 graad, in het midden van het land tussen 4 en 7 graden en in het zuiden lokaal ruim 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte en minister De Jonge geven weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Daar zal het gaan over de basisscholen en kinderopvang die vanaf maandag weer open mogen. Ook volgt er meer duidelijkheid over het voornemen om winkels en horecazaken open te laten voor het afhalen van bestellingen.
  • De Kiesraad gaat bekendmaken welke partijen een kandidatenlijst hebben ingeleverd voor deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen. De raad meldde in december een recordaantal van 89 geregistreerde partijnamen voor de verkiezingen. Niet al die partijen zullen uiteindelijk aan de verkiezingen meedoen. De Kiesraad maakt vrijdag bekend welke kandidatenlijsten geldig zijn.
  • De Russische oppositieleider Aleksej Navalny hoort vandaag van de rechter of hij een voorwaardelijke gevangenisstraf nu ook echt moet uitzitten. Navalny verscheen niet bij een hoorzitting omdat hij in Duits ziekenhuis verbleef om te worden behandeld voor een vergiftiging met zenuwgif. Volgens de Russische autoriteiten heeft Navalny daarmee de voorwaarden van de voorwaardelijke straf overtreden.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse rockster Marilyn Manson is aan de kant gezet door zijn platenmaatschappij Loma Vista Recordings, nadat er op maandag nieuwe beschuldigingen tegen hem opdoken van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Actrice Evan Rachel Wood wees de zanger en bandleider aan als de man die haar "jarenlang gruwelijk heeft misbruikt".

Ook tv-zender AMC verbreekt de banden met Manson, die in de jaren '90 bekend werd als 'shock rocker'.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Alle winkels samen verkochten vorig jaar meer dan in 2019: De totale omzet van alle Nederlandse winkels samen is gestegen in coronajaar 2020. De verkopen lagen 5,9 procent hoger dan in 2019. Dat komt vooral doordat supermarkten en doe-het-zelfzaken vorig jaar goede zaken deden.
  • 'We hadden kernwapens kunnen hebben, maar willen die niet': de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif heeft gezegd dat het land geen atoombom wil hebben en daar ook niet aan werkt. Zijn Amerikaanse ambtgenoot Blinken zei juist dat het land een flink eind op weg is.
  • Acteur Dustin 'Screech' Diamond (44) overleden: De Amerikaanse acteur Dustin Diamond (44) is overleden. Zijn bekendste rol was die van de nerd Screech in de razend populaire tv-sitcom Saved by the Bell uit de jaren negentig. De serie ging over een groep vrienden op de middelbare school.

En dan nog even dit:

Online complimentjes krijgen van een voormalige first lady, welke vierjarige maakt dat nou mee? Michelle Obama reageerde vannacht via Twitter op foto's van Ryleigh en Zayden, twee kinderen die verkleed zijn als Michelle en Barack Obama tijdens de inauguratie van president Joe Biden.

"Perfect!", tweette de oud-first lady. De jonge Ryleigh Madison duikt overigens wel vaker in de verkleedkist: eerder poseerde ze al als het evenbeeld van vice-president Kamala Harris en rockster Prince.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl