Patrick Roest, Kai Verbij en Ronald Mulder hebben het wereldbekerseizoen afgesloten met een gouden medaille.

Roest won net als een week geleden de 5.000 meter met overmacht, Verbij versloeg Thomas Krol met een toptijd op de 1.000 meter en Mulder vierde in Heerenveen zijn eerste wereldbekerzege in ruim drie jaar op de 500 meter.

Roest, die vorige week het baanrecord in Thialf aanscherpte naar 6.05,14, leek bij de tweede en laatste wereldbeker van het schaatsseizoen opnieuw een aanval te doen op zijn eigen record. Uiteindelijk strandde hij op 6.05,95, de tweede tijd ooit gereden in Heerenveen.

Roest benadert eigen baanrecord op 5.000 meter in Heerenveen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met zijn scherpe tijd bleef Roest de Zweed Nils van der Poel, die knap het zilver pakte, bijna tweeënhalve seconde voor. Het brons ging naar de Rus Joeri Trofimov (6.10,86).

Sven Kramer, die een week geleden nog zilver won, greep met 6.11,21 net naast het brons. Jorrit Bergsma eindigde met 6.12,19 als zesde.

Van der Poel maakte net als bij de eerste twee toernooien van het jaar indruk met een snelle tijd in Heerenveen. De Zweed moest op de 5.000 meter de Noor Hallgeir Engebraten voorblijven om kans te maken op een startbewijs op de 10.000 meter bij de WK afstanden. Dat lukte; Van der Poel reed met 6.08,39 naar een Zweeds record en de vierde tijd ooit in Thialf.

Nils van der Poel na de 5.000 meter ANP

"Het was gewoon weer een goede rit", analyseerde Roest zijn winnende race nuchter. Hij sprak van "een goede voorbereiding op de WK" en: "ik ben blij dit te laten zien, het geeft een goed gevoel."

Een aanval op zijn eigen baanrecord was op voorhand niet per se de bedoeling, maar Roest werd getriggerd door Van der Poel. "Als je zijn tijd ziet, wil je er toch graag onder rijden. Ik wist dat ik niet zo gek hoefde te doen als vorige week. Maar als je goed begint en met Bart Swings meegaat, wil je lekker doorgaan."

Bekijk hieronder de reacties van Roest en Van der Poel:

Marcel Bosker eindigde met 6.14,29 als negende. Ted-Jan Bloemen, de wereldrecordhouder op de 5.000 meter, strandde met 6.21,40 op de veertiende plaats. Dankzij zijn tweede zege stelde Roest ook de eindzege in de wereldbeker veilig.

Verbij razendsnel op 1.000 meter

Op de 1.000 meter bracht Kai Verbij zijn ploeggenoot Thomas Krol een zeldzame nederlaag toe. In een rechtstreeks duel reed Verbij naar een razendsnelle tijd: 1.07,35, de tweede tijd ooit gereden in Thialf. Daarmee was Verbij 0,22 seconde sneller dan Krol, die in 1.07,58 naar het zilver reed.

"Een persoonlijk record in Thialf had ik niet zo 1-2-3 verwacht. Maar ik had een goede loting, Thomas heeft veel gewonnen dit jaar. Hij houdt me scherp", reageerde Verbij.

Bekijk hieronder de samenvatting van de 1.000 meter en het interview met Verbij:

Vorige week was de uitslag omgekeerd op de 1.000 meter. Omdat Verbij de laatste race won, eindigde hij als winnaar van het eindklassement in de wereldbeker.

De Canadees Laurent Dubreuil pakte het brons met 1.08,18. Hein Otterspeer eindigde met 1.08,37 als vierde, Wesly Dijs werd zesde en Dai Dai N'tab moest genoegen nemen met de zevende plaats.

Mulder wint 500 meter

Op de 500 meter reed de 34-jarige Mulder, die bij de eerste drie wereldbekerraces als vijfde eindigde, na een valse start naar 34,55: zijn beste tijd van het seizoen in een officiële wedstrijd.

Voor de houder van het nationaal record op de 500 meter (34,18) was het zijn eerste wereldbekeroverwinning sinds november 2017. In totaal heeft Mulder zes WB-zeges achter zijn naam.

Bekijk hieronder de samenvatting van de 500 meter en de reactie van Ronald Mulder.

"Ik maakte elke keer wel foutjes", keek Mulder terug op zijn eerste drie wereldbekeroptredens. "Dat is frustrerend, je voelt dat het erin zit, maar je wordt vijfde. Het zit heel dicht bij elkaar en het is lekker als het de goede kant op valt."

Hein Otterspeer was ook snel en pakte het zilver. Hij reed, ook na een valse start, naar zijn derde tijd ooit op de kortste afstand: 34,59. De Canadees Laurent Dubreuil pakte het brons. Hij klokte ook 34,59, maar was een paar duizendsten langzamer dan Mulder.

Eindzege voor N'tab

Dai Dai N'tab, die dit seizoen al een keer als eerste, tweede en derde eindigde op de 500 meter, liet het liggen bij de start. Hij was niet snel genoeg weg en reed met 34,68 naar de zesde tijd. Daarmee stelde hij wel de eindzege in de wereldbeker op de 500 meter veilig.

Lennart Velema verraste vorige week in Heerenveen nog met een bronzen medaille, maar dit keer kwam hij niet verder dan de achtste tijd (34,78).

Dai Dai N'tab eindigt als zesde maar pakt wel de eindzege in de wereldbeker ANP

De Russische wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov, die zaterdag met 34,47 de eerste 500 meter op zijn naam schreef, ging niet van start op de 500 en de 1.000 meter. Na zijn winnende race leek hij gisteren wat last te hebben van zijn lies: de wereldkampioen zat zo'n twintig minuten met een zak ijs op zijn bovenbeen op het middenterrein.

Geen Japanners, Chinezen en Koreanen

De wereldbekerwedstrijden van dit weekend zijn - na de EK sprint/allround en de eerste wereldbeker - de derde internationale krachtmeting van het ingekorte schaatsseizoen. Alle schaatsers verblijven al drie weken in een bubbel in Heerenveen.

De wereldbekercyclus bestaat dit schaatsseizoen uit slechts twee weekenden. Vanwege het coronavirus heeft de internationale schaatsunie de wedstrijden in China en de wereldbekerfinale in Heerenveen geschrapt.

Laatste krachtmeting

Deze tweede en laatste wereldbeker was daarom de laatste krachtmeting voor de WK afstanden, die van 11 tot en met 14 februari worden verreden in Heerenveen.

De Japanse, Chinese en Zuid-Koreaanse schaatsers zijn niet afgereisd naar Nederland uit vrees voor besmettingen. De Aziatische schaatsers ontbreken over twee weken ook bij de WK.

STER reclame