Femke Kok wint haar vierde wereldbeker op rij in Heerenveen ANP

Femke Kok, Brittany Bowe en Natalia Voronina hebben de wereldbekercyclus in Heerenveen afgesloten met een overwinning.

Kok reed in Thialf naar haar vierde wereldbekerzege op rij op de 500 meter en pakte brons op de 1.000 meter, terwijl de Russische Voronina op de 3.000 meter het baanrecord van Irene Schouten uit de boeken reed. Bowe pakte net als een week geleden het goud op de 1.000 meter.

De 20-jarige Kok is al het hele seizoen de beste van het internationale veld op de 500 meter. De jonge sprintster had al drie zeges achter haar naam en ook in de afsluitende race was het raak: Kok reed zonder tegenstander naar 37,33 op de 500 meter.

Kok snelt in Heerenveen naar vierde wereldbekerzege op rij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Angelina Golikova pakte achter Kok het zilver, net als bij de eerste drie omlopen. De Russische kwam met 37,37 slechts vierhonderdste tekort voor de eerste plaats. Haar landgenote Daria Katsjanova pakte met 37,63 het brons.

'Heel cool dat ik vier keer win'

Kok, die alleen reed omdat Heather McLean zich vlak voor de start afmeldde, kwam niet in de buurt van het Nederlands record (37,06) van Thijsje Oenema. Een week geleden was ze met 37,08 nog wel heel dicht bij het record dat sinds 2013 in de boeken staat.

Dankzij haar vier overwinningen heeft Kok ook met overmacht de eindzege in de wereldbeker behaald. "Ik vind het heel cool dat ik vier keer heb gewonnen. Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik dat zou kunnen."

Kok: 'Mensen verwachten dat ik elke keer win, maar zo makkelijk is dat niet'

Kok is de torenhoge favoriete voor de wereldkampioenschappen afstanden, over twee weken in Heerenveen. Ze voelt dat de druk bij elke zege toeneemt. "Ik probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan, maar het is lastig. Heel veel mensen verwachten dat ik elke keer win, maar zo gemakkelijk is dat niet."

Michelle de Jong eindigde met 37,87 als zevende. Dankzij vier constante races sloot De Jong de wereldbekercyclus af met een vierde plaats.

Ook brons voor Kok op 1.000 meter

Een paar uur later kwam Kok opnieuw in actie op de 1.000 meter en ook op die langere afstand pakte ze een medaille. Kok eindigde met 1.14,47 als derde, net als een week geleden. Het goud ging - ook net als vorige week - naar de Amerikaanse Brittany Bowe, die zaterdag ook al voor de tweede keer de 1.500 meter wist te winnen.

Met 1.13,96 was Bowe de enige vrouw die onder de 1.14 wist te rijden. De Russin Angelina Golikova greep verrassend het zilver.

Bowe blijft oppermachtig op 1.000 meter, weer brons voor Kok Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jorien ter Mors ging zaterdag door haar rug bij de warming-up en ging daarom niet van start op de 500 en de 1.500 meter. Op de 1.000 meter, de afstand waarop ze in 2018 olympisch kampioene werd, startte ze wel. Ter Mors reed naar 1.14,64 en eindigde als vierde.

"Ik mag zeker niet klagen als ik denk aan hoe ik er gisteren bij stond. Vorig jaar reed ik dit op een goede dag, nu op een wat mindere dag", zei Ter Mors.

Ter Mors: 'Vorig jaar reed ik dit op een goede dag, nu op een wat mindere dag'

Ireen Wüst, die voor de tweehonderdste keer aan de start stond van een wereldbekerrace, strandde met 1.14,79 op de zesde plaats.

Jutta Leerdam, de regerend wereldkampioene op de 1.000 meter, kwam dit weekend niet in actie. Leerdam heeft afgelopen week een kneuzing aan haar voet opgelopen en wilde geen risico nemen met het oog op de WK afstanden.

Baanrecord 3.000 meter

Irene Schouten won vorige week voor de eerste keer de 3.000 meter in een baanrecord (3.57,15). Maar bij de tweede en laatste wereldbeker was Schouten drie seconden langzamer, waardoor ze genoegen moest nemen met het brons. Schouten stelde daardoor wel de eindzege in de wereldbeker veilig.

De zege op de 3.000 meter ging naar de Russin Natalia Voronina, die het baanrecord van Schouten en passant aanscherpte naar 3.56,85.

Voronina rijdt baanrecord van Schouten uit de boeken, De Jong pakt weer zilver Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Antoinette de Jong, die bij de eerste wereldbeker het zilver pakte, reed opnieuw naar de tweede plaats in 3.58,90.

Joy Beune was vorige week goed voor brons, maar nu moest ze genoegen nemen met de vijfde plaats (4.00,75). Reina Anema werd met 4.04,17 tiende en Melissa Wijfje reed in 4.04,26 naar de elfde tijd.

Schouten vreesde al haar baanrecord te verliezen: 'Schrok er niet erg van'

De wereldbekercyclus bestaat dit schaatsseizoen uit slechts twee weekenden. Vanwege het coronavirus heeft de internationale schaatsunie de wedstrijden in China en de wereldbekerfinale in Heerenveen geschrapt.

Laatste krachtmeting

Deze tweede en laatste wereldbeker was daarom de laatste krachtmeting voor de WK afstanden, die van 11 tot en met 14 februari ook worden verreden in Heerenveen. Alle schaatsers verblijven tot die tijd in een bubbel in Heerenveen.

De Japanse, Chinese en Zuid-Koreaanse schaatsers zijn niet afgereisd naar Nederland uit vrees voor besmettingen. De Aziatische schaatsers ontbreken over twee weken ook bij de WK.

STER reclame