Wekdienst 25/1
NOS Nieuws

Wekdienst 25/1: Veiligheidsberaad over avondklok • Hoger beroep Posbankmoord

Goedemorgen! De veiligheidsregio's komen vandaag samen om te vergaderen over de handhaving van de coronamaatregelen en Soumis R. (47) uit Veghel staat opnieuw in hoger beroep terecht voor de zogenoemde Posbankmoord.

Het blijft grotendeels droog, maar een enkele (winterse) bui blijft mogelijk. In de middag wordt het 3 of 5 graden. In de avond trekt een gebied met neerslag over de noordoostelijke helft van het land. Lokaal kan het winters van karakter zijn.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Veiligheidsberaad, met de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, vergaderen in Utrecht over de handhaving van de nieuwste coronabesluiten van het kabinet. Het gaat onder andere over de avondklok. Het Veiligheidsberaad komt vanwege de avondklok niet zoals gebruikelijk 's avonds bijeen, maar al aan het eind van de middag.
  • Soumis R. (47) uit Veghel staat opnieuw in hoger beroep terecht voor de zogenoemde Posbankmoord. Dat gebeurt na een uitspraak van de Hoge Raad, die bepaalde dat het proces van R. opnieuw moet worden gedaan bij een ander gerechtshof. Het draait om de bekentenis die R. mogelijk onder druk heeft afgelegd tijdens een undercoveroperatie van de politie, die bekend staat als de Mr. Big-methode.
  • Wereldleiders komen maandag en dinsdag op een virtuele top bijeen om te praten over de gevolgen van klimaatverandering. De Climate Adaptation Summit draait om de vraag hoe de wereld zich beter kan wapenen tegen de ingrijpende effecten van de opwarming van de aarde. Nederland is gastland. Onder de deelnemers zijn Mark Rutte, Emmanuel Macron, Angela Merkel, António Guterres, Frans Timmermans, Bill Gates en ministers en burgemeesters uit tientallen landen.

Wat heb je gemist?

Rond het ingaan van de avondklok zijn in zeker tien gemeenten rellen uitgebroken. Op verschillende plekken is de ME ingezet. In Stein kwam zelfs de Marechaussee in actie.

In Enschede is het Medisch Spectrum Twente (MST) bekogeld, zegt het ziekenhuis. Relschoppers hebben aan het eind van de avond geprobeerd om ruiten in te gooien. Dat is niet gelukt en er is geen schade, zegt een woordvoerder.

Ook in Eindhoven ging het gisteren flink los. Burgemeester Jorritsma heeft zich emotioneel geuit. "Dit was het schuim van de aarde dat hier geprobeerd heeft de boel te molesteren", zei hij 's avonds tegen de verzamelde pers. "Ik ben bang dat als wij met elkaar op deze weg zijn, we op weg zijn naar een burgeroorlog."

De burgemeester reageerde voor de camera gisteravond aangedaan op de rellen:

Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'

Ander nieuws uit de nacht:

  • Oxfam: 'Economische ongelijkheid neemt toe door corona': De rijkste duizend mensen ter wereld zitten weer op het niveau van voor de coronacrisis. Maar het armste kwart van de wereldbevolking zal waarschijnlijk tien jaar nodig hebben om te herstellen van de coronacrisis, concludeert Oxfam Novib in zijn jaarlijkse rapport over de economische ongelijkheid in de wereld.
  • Braziliaanse voetballers omgekomen bij vliegtuigongeluk: De voorzitter en vier spelers van de Braziliaanse voetbalclub Palmas FR zijn om het leven gekomen toen het vliegtuigje waarin ze zaten kort na het opstijgen verongelukte bij het stadje Porto Nacional. Het ongeluk roept herinneringen op aan de vliegramp in Bolivia, in november 2016, waarbij toen vrijwel het gehele elftal van de Braziliaanse club Chapecoense omkwam.
  • Kritiek team Biden op 'chaotische' distributie vaccins onder Trump: Medewerkers van president Biden hebben kritiek op de manier waarop de distributie van coronavaccins onder Trump is aangepakt. Volgens een naaste medewerker van Biden, Ron Klain, had de vorige regering geen plan voor de distributie.

En dan nog even dit:

Een oudere demonstrant met regenboogparaplu en rollator liet zich niet zomaar wegsturen van het Museumplein, waar gisteren werd gedemonstreerd tegen de avondklok. Ze gooide verfstof over de politie, waarna ze werd gearresteerd. Het incident werd gefotografeerd en gefilmd:

Opmerkelijke betoger belaagt agent bij ontruiming Museumplein

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl