Patrick Roest juicht na het winnen van de 5.000 meter ANP

Patrick Roest heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen in Heerenveen op een sensationele manier de 5.000 meter gewonnen. De 25-jarige schaatser verbeterde zijn eigen baanrecord (6.08,21) op het ijs in Thialf met liefst drie seconden en won de gouden medaille in 6.05,14.

Roest dook na 2.600 meter met zijn rondetijden onder de 29 seconden en hield dat knap vol tot aan de finish. Op gepaste afstand pakte Sven Kramer de zilveren medaille. Hij reed met 6.11,80 zijn snelste 5.000 meter van dit schaatsseizoen, maar in de buurt van de tijd van Roest kwam hij geen moment.

Roest excelleert met baanrecord op 5.000 meter in Thialf Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jorrit Bergsma leek er een compleet Nederlands podium van te maken, maar zijn tijd van 6.14,83 was niet voldoende voor het brons. Hij eindigde als vijfde.

Dat kwam omdat de Russische schaatser Sergej Trofimov en Davide Ghiotto uit Italië in de laatste rit nog onder de tijd van Bergsma doken. Trofimov kwam met 6.11,94 net niet aan de tijd van Kramer, maar veroverde wel het brons. Ghiotto eindigde met 6.12,88 als vierde.

"Ik wilde zo hard mogelijk rijden vandaag", vertelde Roest na afloop. "Dat was het plan, maar ik ben zelf ook wel een beetje verrast. Ik wist niet of ik dat baanrecord kon halen, maar het is gelukt. Ik kon het gewoon niet laten om er vol voor te gaan."

Roest zelf ook verrast met baanrecord: 'Ik kon het niet laten'

Roest: "Ik kwam er lekker in, maar ik wist ook dat het gevaarlijk zou zijn of ik dat tempo wel vol kon houden. Uiteindelijk kwam het best wel makkelijk. Ik heb er vertrouwen in dat de benen alleen maar beter worden."

Krol en Verbij sneller dan Koelizjnikov op 1.000 meter

Ook op de 1.000 meter gingen de gouden en zilveren medailles naar Nederland. Thomas Krol versloeg Kai Verbij in een rechtstreeks duel: 1.07,48 om 1.07,57.

Daarmee waren beide schaatsers sneller dan wereldrecordhouder Pavel Koelizjnikov uit Rusland, die met 1.07,63 genoegen moest nemen met de bronzen medaille.

Krol gaf na afloop aan vooral blij te zijn dat hij sneller was dan Koelizjnikov. "Het is altijd spannend als hij meedoet en het is lang geleden dat ik sneller was. Het is gewoon supermooi om van hem te winnen. Ik ben blij met de tijden, maar niet met het ijs. Voor sprinters is dit niet ideaal."

De andere Nederlandse schaatsers die in actie kwamen op de 1.000 meter eindigden op plaats vijf, zes en zeven: Hein Otterspeer (1.08,23), Wesly Dijs (1.08,43) en Dai Dai N'tab (1.08,47).

Arefjev troeft N'tab en Velema af op 500 meter

Artem Arefjev won in Heerenveen de tweede 500 meter van het wereldbekerweekend. De Russische sprinter troefde met 34,45 Dai Dai N'tab en Lennart Velema af. Arefjev stond nog nooit eerder op een individueel wereldbekerpodium. Zijn beste prestatie tot nu toe was een vierde plek.

N'tab, die zaterdag de eerste 500 meter won in 34,55, kon zichzelf niet verbeteren en eindigde met 34,65 als tweede. Hij was in een rechtstreeks duel wel sneller dan Ronald Mulder die met 34,74 dezelfde tijd noteerde als in de eerste omloop en nu als vijfde eindigde.

Mulder was nipt langzamer dan Lennart Velema, die op de eerste 500 meter al een persoonlijk record (34,89) reed en daar opnieuw iets vanaf snoepte. Hij werd met 34,73 derde en veroverde zijn eerste wereldbekermedaille. Hein Otterspeer, in de eerste omloop zevende in 34,77, werd nu tiende in 34,83.

Veel sprinters kwamen ten val en daardoor was N'tab na afloop tevreden met zilver. "Het is gewoon levensgevaarlijk. Veel mensen vallen en het ijs is gewoon slecht. Wij riskeren ons leven. Natuurlijk wil je snel ijs, maar het moet ook veilig zijn."

Geen Japan

De Japanse schaatsploeg is niet afgereisd naar Nederland voor de wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden uit vrees voor besmettingen en omdat er geen kwalificatieplaatsen voor grote toernooien op het spel staan.

De WK afstanden zullen de laatste internationale schaatswedstrijd van dit seizoen zijn, want de internationale schaatsunie heeft een streep gezet door de wereldbekerwedstrijden in China en de wereldbekerfinale in Heerenveen.

STER reclame