Irene Schouten na de 3.000 meter in Heerenveen ANP

Irene Schouten heeft in Heerenveen voor de elfde keer een wereldbekerzege geboekt en voor het eerst was dat niet op de massastart. Ze won de 3.000 meter in 3.57,15, een baanrecord en persoonlijk record en ze was daarmee sneller dan Antoinette de Jong.

De Jong, die in december het baanrecord op 3.57,32 had gezet, klokte nu de tweede tijd (3.58,52). Het wereldbekerpodium in Thialf kleurde helemaal oranje, want de bronzen medaille ging naar de verrassend snelle Joy Beune. Ze reed met 3.58,90 een persoonlijk record.

Schouten rijdt baanrecord op 3.000 meter bij wereldbeker in Thialf Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Schouten ging hard van start in Heerenveen, maar hield het verval beperkt. De Jong probeerde dat ook, slaagde daar net niet in, maar reed alsnog haar tweede tijd ooit in Thialf. Reina Anema, de vierde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op de 3.000 meter, werd zesde in 4.02,58.

Schouten won zaterdag al de eerste massastart van het wereldbekerseizoen en noteerde op de 1.500 meter een persoonlijk record. "Een heel mooi weekend", vertelde ze na de 3.000 meter. "Het is mijn eerste gouden medaille op een individuele afstand en een baanrecord. Dat is echt goed."

Schouten na succesvol weekend: 'Het gaat elke week nog beter'

Schouten: "Met de NK afstanden dacht ik al op mijn best te zijn, maar het gaat elke keer weer beter. Een groot deel is geloven in mijzelf en misschien ook wel de combinatie met mijn coaches. Dat werkt goed. Nu hoop ik eigenlijk nog door te groeien naar de WK afstanden."

Kok schrijft geschiedenis met tweede goud

Femke Kok won in Heerenveen ook de tweede 500 meter van het wereldbekerweekend. Daarmee schreef de 20-jarige schaatsster geschiedenis, want nog nooit wist een Nederlandse sprintster beide 500 meters te winnen in een wereldbekerwedstrijd.

Kok, die zaterdag de eerste 500 meter won en Nederland daarmee voor het eerst sinds 2011 weer wereldbekergoud op de 500 meter bezorgde, was in de tweede omloop wel langzamer. Ze klokte 37,27, terwijl ze op de eerste 500 meter haar persoonlijk record (37,08) evenaarde. Dat kwam ook, omdat ze niet kon profiteren van haar tegenstandster Vanessa Herzog, die bij de start onderuit ging.

Angelina Golikova uit Rusland werd met 37,30 (dezelfde tijd als op de eerste 500 meter) opnieuw tweede. Het brons ging dit keer naar haar landgenote Olga Fatkoelina in 37,40.

Michelle de Jong, die op de eerste 500 meter al een persoonlijk record (37,79) reed, snoepte daar opnieuw iets vanaf. Ze werd met 37,75 vijfde. Dione Voskamp noteerde op de eerste 500 meter nog de tiende tijd (37,94), maar kwam in de tweede omloop ten val bij de start en eindigde met 41,94 buiten de top-20.

"Ik ben heel blij dat ik weer heb gewonnen", vertelde een tevreden Kok na afloop. "Dit is supermooi, maar het was niet vlekkeloos. Mijn tegenstandster viel ook, dus daar schrik je wel even van. Ik probeerde te focussen en goed door te rijden en dat is gelukt."

Superblije Kok: 'Het scheelde niet veel, maar wel net genoeg'

Dat ze met haar twee zeges geschiedenis schreef, vond Kok bijzonder. "Supercool dat ik de eerste Nederlandse sprintster ben die dat doet. Ik probeerde zo koel mogelijk te blijven. Het scheelde niet veel, maar het was wel genoeg. Mooi dat ik dan toch win!"

Geen Leerdam en Ter Mors

Kersvers Europees sprintkampioene Jutta Leerdam en Jorien ter Mors reden dit weekend alleen de eerste 500 meter. Leerdam werd zaterdag zesde (37,50) en Ter Mors eindigde met 38,01 als dertiende in Heerenveen.

Hun plaatsen werden op de tweede 500 meter overgenomen door Marrit Fledderus en Isabelle van Elst, die respectievelijk als elfde (38,19) en vijftiende (38,56) eindigden.

Bowe troeft Ter Mors en Kok af op 1.000 meter

Het overslaan van de tweede 500 meter pakte voor Ter Mors goed uit, maar voor Leerdam iets minder. Op de afsluitende 1.000 meter veroverde Ter Mors de zilveren medaille in 1.13,94. De Amerikaanse Brittany Bowe was met 1.13,60 een klasse apart en veroverde haar tweede wereldbekergoud van dit weekend.

In een rechtstreeks duel met Leerdam versloeg Bowe haar grote concurrente: 1.13,60 om 1.14,15. Met die tijd eindigde Leerdam net naast het podium, want Femke Kok verraste met 1.14,07 (een persoonlijk record) en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen.

"Ik ben blij met hoe mijn race liep", vertelde Ter Mors na het behalen van de zilveren medaille. "Ik kwam iets minder goed op gang, dat is wel een puntje voor verbetering. Mijn basisniveau is nu hoog en straks met de WK afstanden moet ik de puntjes op de i zetten."

Ook de andere Nederlandse schaatssters reden een goede 1.000 meter. Ireen Wüst werd met 1.14,61 vijfde en Michelle de Jong reed de zevende tijd (1.14,92).

Geen Japan

De Japanse schaatsploeg is niet afgereisd naar Nederland voor de wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden uit vrees voor besmettingen en omdat er geen kwalificatieplaatsen voor grote toernooien op het spel staan.

De WK afstanden zullen de laatste internationale schaatswedstrijd van dit seizoen zijn, want de internationale schaatsunie heeft een streep gezet door de wereldbekerwedstrijden in China en de wereldbekerfinale in Heerenveen.

STER reclame