ANP
NOS Wielrennen

Jumbo wijst Roglic aan als Tour-kopman, 'met Dumoulin en Kruijswijk in vrije rol'

Jumbo-Visma zet net als in 2020 vol in op de eindzege in de Tour de France. Niet zozeer met drie kopmannen, want Primoz Roglic is de uitgesproken favoriet. "We gaan met Primoz als kopman en met Dumoulin en Kruijswijk in een vrije rol iets daarachter in de hiërarchie", zegt sportief directeur Merijn Zeeman.

Of de Nederlandse formatie dezelfde tactiek als in 2020 zal hanteren, waarbij het geelzwart veelvuldig op kop van het peloton te zien was, maar de eindzege aan hun neus voorbijging, is nog de vraag. "We gaan graag de uitdaging aan. Het is duidelijk dat er één topfavoriet is voor de Tour met Tadej Pogacar. Maar wij gaan ons daar niet bij neerleggen. In dit geval zal de druk bij hem liggen."

Met twee lange, vlakke tijdritten ligt het accent in de Tour niet alleen maar op de bergen. "We stoppen heel veel tijd en energie in het verbeteren van de tijdritten."

"Ik heb nog nooit echt geschitterd in het voorjaar. Ik hoop dat dat dit jaar wel gaat lukken", zegt Dumoulin, die in de Tirreno voor een klassement gaat rijden én Vlaamse klassiekers aan zijn kalender toevoegt.

Dumoulin: goud op Spelen

"De Ronde van Vlaanderen, daar word ik wel heel blij van. Ik sla de Amstel, Luik en Waalse Pijl over, dat vind ik heel jammer. Ik ga dan even rusten, trainen en misschien een korte hoogtestage doen en dan doe ik Romandië. Vanaf die wedstrijd gaat de blik op de Tour en de Spelen."

"Er is een heel mooi parcours in de Tour. Dat gaat echt niet elk jaar zo zijn. Eindelijk weer twee tijdritten. Dat is voor mij persoonlijk super, daar kijk ik zeker naar uit. De Spelen hebben voor mij een speciaal plekje in mijn hart. Ik heb daar een keer zilver gepakt op de tijdrit, het is wel een doel om daar een keer goud te halen."

Jumbo-Visma
De renners van Jumbo-Visma tijdens het trainingskamp in Alicante

Dumoulin ziet een ideaal parcours in Tokio. "Topparcours, zeker voor mij. De tijdrit gaat de hele tijd op en neer. Behoorlijk wat klimwerk, maar ook tijdrijders-momenten. Een ideale combinatie voor mij. Ook het wegparcours is superzwaar. Die wedstrijd is al zes dagen na de Tour, dus het is de vraag hoe je uit de Tour komt. Maar als ik goed in vorm ben, kan ik daar heel ver komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl