Het klinkt in eerste instantie wat vreemd, komend van de man die iedereen naar huis reed in de afsluitende tijdrit van de Tour de France. Maar Tadej Pogacar zegt het toch: "Ik ga de komende maanden werken aan mijn tijdrit."

Het is één van de voornemens van de 22-jarige Sloveen in het nieuwe jaar, waarin hij opnieuw een gooi doet naar de eindzege in de Tour.

Pogacar zelfverzekerd voor nieuw seizoen: 'Denk dat we al beter zijn dan Jumbo-Visma'

Tom Dumoulin snapte er niets van, vorig jaar op die 19de september. "Tadej Pogacar? Die als een mijnwerker op de fiets zit?" Ook Primoz Roglic vroeg zich hardop af wat er zojuist was gebeurd. "Ik gaf 110 procent en ik ging kapot. En hij wint met een voorsprong van één minuut twintig. Als je zo hard kunt rijden, dan win je toch elke etappe op één been?"

De kopmannen van Jumbo-Visma, die zelf tweede en vijfde werden in die tijdrit, uitten geen beschuldiging net na de tijdrit, maar normaal vonden ze het ook niet. Hoe Pogacar die opmerkingen opvatte? Hij zegt er maandag, tijdens de online presentatie van zijn ploeg, dit over: "Ze deden die uitspraken in the heat of the moment. Ze waren teleurgesteld."

"Wat ik deed, was niet zo ongelooflijk", vervolgt Pogacar. "Ik had me heel goed voorbereid, ik had een geweldige dag en ik deed een goede fietswissel", haalt de jonge Sloveen zijn schouders erover op.

'Sterker dan Jumbo'

Op een andere vraag reageert hij al even nuchter. "Of wij Jumbo dit jaar beter partij kunnen bieden? Volgens mij waren we al sterker," lacht hij. Maar de kopman van UAE Team Emirates heeft het parcours van de Tour serieus bestudeerd. En hij telt meer vlakke tijdritkilometers: 58 in plaats van 30. "Ik ga meer trainen op mijn tijdritfiets de komende maanden. Dat deed ik voorheen nauwelijks."

Pogacar stunt, rijdt Roglic uit het geel en wint de Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zijn ploegleider Allan Peiper erkent dat zijn pupil daarin nog winst kan boeken. "Ik heb verschillende mensen binnen en buiten de ploeg horen praten over zijn houding", knipoogt de Australiër naar de opmerking van Dumoulin. "Maar er is inderdaad altijd ruimte voor verbetering. Hij gaat meer aan zijn houding werken. Zijn aerodynamica kan beter. En we werken aan een nieuwe tijdritfiets, we hopen dat die vlak voor de Tour klaar is."

Luxeknecht Hirschi

Eerder op de dag had Marc Hirschi, de Zwitser die begin dit jaar verraste met een overstap van Sunweb naar UAE, aangekondigd dat hij Pogacar gaat ondersteunen in de Tour. "Dat is een nieuwe rol voor mij, om dat in een grote ronde drie weken lang te doen. Ik ga kijken of mijn lichaam daartoe in staat is."

En naast Hirschi krijgt Pogacar ook de ervaren ronderenner Rafal Majka uit Polen als knecht erbij. "We hadden vorig jaar al een sterk team", benadrukt de Sloveen, "alleen raakten David de la Cruz en Davide Formolo geblesseerd tijdens de Tour."

AFP

Zijn programma voor komend jaar is ambitieus. Hij rijdt naast de Tour ook de Vuelta en hij rijdt de wegrace van de Olympische Spelen. Verder begint hij het jaar in de UAE Tour, om vervolgens de Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland, de Waalse klassiekers en onder meer de Dauphiné te rijden.

In de Tour ziet hij zichzelf weer als favoriet, maar misschien niet de enige. "Het parcours is niet op mijn lijf geschreven."

'Freewheelen'

Hij krijgt, vooral met de 58 vlakke tijdritkilometers, wederom te maken met de kopmannen van Jumbo-Visma. Op de vraag of die ploeg eigenlijk een fout maakte in de Tour, door zoveel op kop te rijden, zegt hij dit: "Zij controleerden de wedstrijd. Primoz verdedigde geel, dat was het meest logische om te doen. Maar ik viel wel veel aan, ik was niet aan het freewheelen tot aan de laatste dag. Ik denk dat de sterkste renner de Tour heeft gewonnen."

Programma Pogacar

21 t/m 27 feb UAE Tour
6 mrt Strade Bianche
10 t/m 16 mrt Tirreno-Adriatico
5 t/m 10 apr Ronde van het Baskenland
18 apr Amstel Gold Race
21 apr Waalse Pijl
25 apr Luik-Bastenaken-Luik
30 mei t/m 6 jun Critérium du Dauphiné
26 jun t/m 18 jul Tour de France
24 jul Olympische wegwedstrijd
14 aug t/m 5 sep Vuelta à Espana

STER reclame