Antoinette de Jong juicht na het prolongeren van de Europese titel
NOS SchaatsenAangepast

De Jong prolongeert Europese allroundtitel op overtuigende wijze

Antoinette de Jong heeft in Heerenveen haar Europese allroundtitel geprolongeerd. Op de afsluitende 5.000 meter hield de titelverdedigster de schade beperkt en won ze haar tweede gouden medaille op rij met een voorsprong van ruim zeven seconden op Irene Schouten, die een sterk toernooi afsloot met het zilver.

De Jong, die zaterdag twee keer derde werd, maar na de eerste dag wel aan de leiding ging, reed een uitstekende 1.500 meter, versloeg Schouten, de verrassing van het toernooi, in een rechtstreeks duel en won in 1.54,83.

Ook op de 5.000 meter eindigde De Jong als derde (6.57,72). Ze schaatste ook in die rit tegen Schouten en verdedigde een voorsprong van 9,87 seconden. De Jong reed direct bij haar concurrente weg en Schouten kwam pas in de slotfase langszij, maar De Jong hield de schade beperkt: 6.57,72 om 6.55,38.

Het verschil aan het begin van de slotdag was slechts 0,79 seconde en dus moest De Jong flink aan de bak op de 1.500 meter. Dat deed ze en ze won de afstand met overmacht. Daardoor moest Schouten op de 5.000 meter bijna tien seconden goedmaken, maar dat lukte niet.

Schouten, die haar debuut maakte op een EK allround en de afgelopen jaren vooral uitblonk op de marathons en op de massastart, was wel sneller dan De Jong en reed in 6.55,38 naar de zilveren medaille. Martina Sábliková, vijfvoudig Europees kampioene allround, won de 5.000 meter in 6.53,22 en pakte daarmee het brons in Heerenveen.

Alles of niets

De Jong werd bij haar EK-debuut in 2013 vijfde, pakte brons in 2016 en 2017 en prolongeerde nu haar titel met het beste puntentotaal (159.303) ooit op een EK. "Ik heb me goed herpakt vandaag", vertelde ze na afloop. "Het was echt alles of niets."

"Ik wist dat Schouten een goede 5.000 meter kan rijden, dus ik moest haar onder druk zetten", aldus De Jong. "Aanvallen was een goed plan, ik wilde niet achter de feiten aanlopen. Het was gewoon lef tonen en laten zien wat ik kan. Het was een heel mooi toernooi!"

Schouten was na afloop vol lof over De Jong. "Ze heeft de titel dik verdiend, Antoinette is echt de beste allroundster. Ze beheerst alle afstanden. Ik wilde er wel invliegen, maar ik kwam er gewoon niet doorheen. We hebben wel mooi tegen elkaar gestreden."

Geen medaille voor Beune

Joy Beune, de derde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op de EK allround, greep naast een podiumplaats. Ze werd zevende (39,78) op de 500 meter, klokte de vijfde tijd (4.03,18) op de 3.000 meter en eindigde op de 1.500 meter als derde in 1.55,89.

Ze moest op de 5.000 meter strijden met Sábliková om het brons, maar eindigde met 7.06,79 als vijfde en eindigde ook op die plaats in het klassement van haar eerste EK allround.

De EK allround en EK sprint zijn na vier Nederlandse wedstrijden in Thialf de eerste internationale ontmoetingen van het schaatsseizoen. Alle schaatsers die dit weekend deelnemen aan de EK allround en de EK sprint hebben een negatieve coronatest afgelegd.

In totaal gaat het om 143 deelnemers. De schaatsers verblijven vijf weken in een afgezonderde bubbel. Na dit weekend volgen namelijk nog twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl