Een agent patrouilleert bij een 'heropvoedingskamp' in Yining
NOS Nieuws

Chinese ambassade: 'Oeigoerse vrouwen zijn geen babymachines meer'

De Chinese ambassade in de VS heeft een tweet verspreid waarin staat dat Oeigoerse vrouwen meer autonomie hebben gekregen en niet langer 'baby-machines' zijn.

Getuigenissen over gedwongen abortussen en sterilisaties van Oeigoerse vrouwen werden door China altijd afgedaan als onzin, maar nu reageert Peking voor het eerst op deze berichten.

"Het toont aan dat de kritiek en aanhoudende druk op China het land wel raken, anders zouden ze niet op deze manier reageren", zegt sinoloog Stijn Deklerck van Amnesty Nederland.

Eerder gebeurde dat ook met de heropvoedingskampen waar mogelijk ruim een miljoen Oeigoeren, een Chinese moslimminderheid, zijn opgesloten. Eerst was dat volgens China onzin. Later bleken ze toch te bestaan, maar ging het volgens China om 'scholen' waar de Oeigoeren een 'werkopleiding' volgen.

Verontwaardiging

In de tweet staat een link naar de officiële krant China Daily, die altijd het standpunt van het regime weergeeft. Die schrijft dat er nu "veilige, effectieve en geschikte anticonceptiemaatregelen beschikbaar zijn voor stellen in de vruchtbare leeftijd in Xinjiang" en dat hun "persoonlijke beslissing over het al dan niet gebruiken van die middelen volledig wordt gerespecteerd".

In de reacties onder de tweet wordt met verontwaardiging gereageerd. De Chinese overheid doet alsof de vrouwen vrijwillig meewerken aan geboortebeperking, waardoor ze "zelfverzekerder en onafhankelijker" zijn geworden en niet langer "babymachines" zijn, is de teneur. Terwijl uit getuigenissen van gevluchte Oeigoeren blijkt dat ze hiertoe gedwongen worden.

Ook worden er in Xinjiang vrouwen gesteriliseerd zonder dat ze dat weten. De NOS sprak vorig jaar met de gevluchte Shehide. Toen ze in Nederland besloot een derde kind te krijgen, kreeg ze van haar arts te horen dat ze gesteriliseerd is. "Pas op dat moment kwam ik erachter dat ze me, na mijn keizersnede in het ziekenhuis in Ürümqi, onvruchtbaar moeten hebben gemaakt."

Voordeelmaatregelen

Toen de Chinese eenkindpolitiek nog van kracht was, waren er voordeelmaatregelen voor etnische minderheden, beaamt Deklerck. "Ze mochten meer kinderen krijgen dan Han-Chinezen. Het algemene voordeelbeleid voor etnische minderheden wordt echter drastisch aangepast."

Volgens Deklerck lijkt het steeds duidelijker dat de regering wil bereiken dat "die minderheden hun eigenheid opzij leggen en verworden tot een soort modelburger, die gehoorzaamt aan de communistische partij, geen kritiek heeft en Mandarijn spreekt. Het idee is dus dat er een soort assimilatie plaatsvindt tot modelburger."

De Oeigoeren worden volgens hem extra hard aangepakt. "Ze zijn een overwegend islamitisch volk. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is de Chinese overheid steeds verder gegaan in het grootschalig bestempelen van kritische Oeigoeren tot terroristen, en beweert het consequent dat de opeenvolgende repressiecampagnes enkel tot doel hebben het zogenaamde extremisme onder de Oeigoeren uit te bannen."

Correspondent Sjoerd den Daas ging in oktober naar de afgelegen provincie Xinjiang in het westen van China om het leven van de Oeigoeren vast te leggen. Zo probeert China zijn strafkampen geheim te houden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl