Mitt Romney bij de Amerikaanse Senaat
NOS Nieuws

Trump-aanhangers schelden Mitt Romney in vliegtuig uit voor 'verrader'

De Republikeinse senator Mitt Romney is op een vlucht van Salt Lake City naar Washington D.C. uitgescholden door aanhangers van president Donald Trump. In het vliegtuig scandeerden ze dat Romney een verrader is. Beelden daarvan zijn op Twitter geplaatst.

Romney, die senator is voor de staat Utah, heeft zondag in een verklaring gezegd dat hij de resultaten van het kiescollege zal bekrachtigen. Eerder liet hij al weten dat hij niet op Donald Trump heeft gestemd bij de presidentsverkiezingen in november, die Joe Biden ruim won.

In december stemden de kiesmannen formeel in meerderheid voor Biden. Vandaag worden in het Amerikaanse Congres, dat bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, die stemmen van de kiesmannen officieel geteld.

Een groep van twaalf senatoren onder leiding van Ted Cruz wil dat de stemmen van de kiesmannen ongeldig worden verklaard en dat er een onderzoek komt naar de uitslag. President Trump roept al sinds de verkiezingen dat er op grote schaal gefraudeerd is; een claim waarvoor geen enkel bewijs is. Trump verloor talloze rechtszaken die hij over de verkiezingsuitslag aanspande.

Het merendeel van de Republikeinen respecteert de verkiezingsuitslag wél, onder wie Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat. Zijn huis werd enkele dagen geleden volgespoten met graffiti.

QAnon

Romney werd niet alleen uitgescholden in het vliegtuig, maar werd ook op het vliegveld al aangesproken door een Trump-aanhanger. Een vrouw vroeg hem waarom hij Trump niet steunt. Romney verzocht haar vervolgens haar mondkapje op te doen en afstand te bewaren. Hij zei dat hij sommige beleidspunten van Trump wel degelijk steunt, maar dat de verkiezingen volgens de grondwet verlopen zijn.

Een video daarvan verscheen op een Twitter-account van een gebruiker die zich Qtah noemt. De q verwijst waarschijnlijk naar QAnon, een complottheorie die beweert dat de wereld geregeerd wordt door satanische pedofielennetwerken. Trump strijdt volgens de complottheorie juist tegen die netwerken.

Donald Trump heeft zijn aanhangers opgeroepen vandaag in Washington D.C. te protesteren tegen het goedkeuren van de resultaten van het kiescollege. Er worden duizenden deelnemers verwacht aan de March for Trump/Save America-rally. Gevreesd wordt voor onrust, onder meer door de aanwezigheid van de extreemrechtse organisatie Proud Boys.

De leider daarvan werd maandag opgepakt vanwege het verbranden van een Black Lives Matter-vlag. Enrique Tarrio had ook kogelmagazijnen voor grote hoeveelheden munitie in zijn bezit. Hij werd weer vrijgelaten en moest van de rechter vertrekken uit Washington.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl