NOS NieuwsAangepast

Gezondheidsraad adviseert voor derde keer: vaccineer ouderen eerst

De Gezondheidsraad heeft het kabinet voor de derde keer geadviseerd om alles op alles te zetten om ouderen en kwetsbaren als eerste in te enten tegen het coronavirus. Dat gebeurde ook al op 19 november en 24 december. Bij deze groepen is met een vaccin de meeste gezondheidswinst te behalen, denkt de raad.

In het advies, dat samen met het Outbreak Management Team (OMT) is opgesteld, staat dat "het onwenselijk is dat ouderen lang op de vaccinatie moeten wachten". Ze adviseren om ten minste 90 procent van de beschikbare vaccins van farmaceuten Pfizer en Moderna te gebruiken voor het vaccineren van ouderen.

Maar in de huidige vaccinatiestrategie van kabinet staat dat onder voorbehoud van voldoende leveringen en goedkeuring van nieuwe vaccins, er in februari wordt begonnen met het vaccineren van mensen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie.

Pas een maand later volgt de groep van 60 jaar en ouder. Die groep wil het kabinet splitsen: de 75-plussers moeten naar de huisarts voor een prik met het Moderna-vaccin. De 60-plussers moeten naar de GGD voor het Pfizer-vaccin.

Dit is de vaccinatiestrategie:

De Gezondheidsraad schrijft dat die opsplitsing "onvoldoende zekerheid biedt op een tijdige uitvoering" van het vaccineren. Het advies is daarom om alle 60-plussers op te roepen om naar de centrale GGD-locaties te komen.

De raad verwacht dat het vaccineren hierdoor sneller kan beginnen. Alleen als iemand de reis niet kan maken moet er een afspraak bij de huisarts worden gemaakt voor een prik.

In een reactie op het advies schrijft minister De Jonge dat hij wil proberen om zoveel mogelijk mensen naar de GGD-locaties te laten reizen voor een prik, maar dat dit afhankelijk is van verschillende onzekere factoren.

Hij noemt de capaciteit bij de GGD en de huisartsen en het aantal doses vaccins dat wordt geleverd. De tweedeling wordt daarom niet gewijzigd.

Meest kwetsbaren

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is de huidige strategie te verdedigen, omdat de 18- tot 60-jarigen met een medische indicatie vooral met het vaccin van farmaceut AstraZeneca worden ingeënt. Bij ouderen wordt gewacht op voldoende leveringen van het Pfizer- en Moderna-vaccin, die mogelijk effectiever zijn bij ouderen.

Ook, zo benadrukt het ministerie, komen verpleeghuizen, gehandicapten in instellingen en de intramurale GGZ-cliënten wel al in januari en februari aan bod. Daarmee staan de meest kwetsbaren vooraan in de vaccinatiestrategie van het kabinet.

De eerste prikken die in Nederland worden gezet zijn overigens niet voor de ouderen. Morgen ontvangen medewerkers in de acute zorg en personeel van verpleeghuizen als eerste de vaccinaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl