ANP

Goedemorgen! Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister De Jonge en premier Rutte over het vaccinatiebeleid in Nederland. En verkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia bepalen welke partij het de komende jaren voor het zeggen krijgt in de Senaat.

Wekdienst liever luisteren?

Het weer: het is vandaag bewolkt. Eerst valt nog wat lichte regen, later is het vaker droog. Het wordt niet warmer dan 3 graden, bij een frisse noordoostenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer komt terug van de kerststop om over de vaccinatiestrategie van het kabinet te debatteren. Nederland wil woensdag, als laatste land in Europa, beginnen met prikken. Veel Kamerleden verwijten verantwoordelijk minister De Jonge onduidelijkheid in het vaccinatiebeleid.
  • Kiezers in de Amerikaanse staat Georgia beslissen wie het voor het zeggen krijgt in de Senaat: de Democraten van aankomend president Joe Biden of de Republikeinen van Donald Trump. Er wordt gestemd over twee cruciale Senaatszetels die nu in handen zijn van Republikeinen.
  • Leden van het congres van wielerbond KNWU gaan opnieuw proberen online een voorzitter te kiezen, nadat dat op 19 november wegens technische problemen was mislukt. De strijd om de opvolging van Marcel Wintels gaat tussen Marc van den Tweel (wielerliefhebber en directeur van Natuurmonumenten) en Gerry van Gerwen (oud-renner en voormalig ploegleider).

Wat heb je gemist?

Een federale rechter in New York heeft een decreet van president Trump vernietigd over het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Volgens dat decreet zou medewerking aan dat ICC strafbaar moeten worden, zoals medewerkers en juristen die meewerken aan een onderzoek naar vermeende Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan.

Vier hoogleraren in de rechten hingen straffen boven het hoofd vanwege het decreet. Maar volgens de rechter is het presidentiële bevel in strijd met de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Een bekend gezicht gisteren bij de installatie van nieuwe gemeenteraadsleden in Vught: dat van showbizzexpert en theaterproducent Albert Verlinde. Hij was lijstduwer voor de VVD bij de verkiezingen in november, en kreeg genoeg voorkeursstemmen voor een raadszetel.

De installatie van de raadsleden gebeurde vanwege het coronavirus digitaal, vanuit huis:

ANP

Fijne dag!

STER reclame