NOS NieuwsAangepast

Britten keuren Oxford-vaccin goed, 'heel belangrijk moment voor VK'

Het Verenigd Koninkrijk heeft het coronavaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford goedgekeurd. Het vaccin is begin dit jaar ontwikkeld en werd in april op de eerste vrijwilliger getest. Daarna is er een grootschalige test uitgevoerd op duizenden vrijwilligers.

Het is na het Pfizer/BioNTech-vaccin het tweede vaccin dat in het VK is goedgekeurd. Een voordeel ten opzichte van het Pfizer-vaccin is dat het Oxford-vaccin in een gewone koelkast kan worden opgeslagen en niet bij temperaturen van -70 graden Celsius bewaard hoeft te worden.

Nederland kan via de centrale Europese inkoop aanspraak maken op 11,7 tot 15,6 miljoen doseringen van het Oxford-vaccin. Voordat het in Nederland kan worden gebruikt moet het eerst worden goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap EMA. Dat is nog niet bezig met de beoordeling. Naar verwachting keurt EMA eerst begin januari het Moderna-vaccin goed.

Het Britse medicijnagentschap MHRA adviseert een periode aan te houden van drie maanden tussen de twee inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Daarmee kan een effectiviteit van 80 procent bereikt worden.

Ook werd gekeken naar de optie om eerst een halve dosis toe te dienen. Eerdere resultaten leken er op te wijzen dat het vaccin dan 90 procent effectief zou zijn, maar volgens het MHRA zijn die resultaten niet bevestigd door de volledige analyse.

Verder zegt het Britse medicijnagentschap geen aanwijzingen te hebben dat het AstraZeneca-vaccin niet zou werken bij de nieuwe variant van het virus die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk.

'Iets minder effectief dan Pfizer'

"Een ontzettend belangrijk moment voor het Verenigd Koninkrijk", noemt correspondent Tim de Wit de goedkeuring van het vaccin in het NOS Radio 1 Journaal. "De Britten kunnen vanaf 4 januari dit vaccin gaan gebruiken. Ze hebben 100 miljoen dosis besteld en de hoop is dat ze het aantal vaccinaties vanaf begin januari in een enorm tempo kunnen opschroeven."

Het is wel iets minder effectief dan het Pfizer-vaccin, blijkt uit de onderzoeken die daarnaar gedaan zijn. "Gemiddeld ongeveer 70 procent, en dat ligt bij Pfizer boven de 90 procent. Maar volgens de experts is dat nog altijd ruim hoger dan het griepvaccin en dat wordt natuurlijk ook heel veel gebruikt."

Het aantal besmettingen giert echt de pan uit.

Correspondent Tim de Wit

De goedkeuring komt volgens De Wit op een belangrijk moment want "het aantal besmettingen giert echt de pan uit". "Gisteren kwamen er 53.000 nieuwe besmettingen bij in 24 uur. Dat is bijna vijf keer zoveel als een maand geleden. Het aantal ziekenhuisopnames ligt nu hoger dan op het hoogtepunt in april."

De Britten zitten in een heel zware periode, zegt de correspondent. "Mede door die nieuwe variant die hier is opgedoken en die razendsnel om zich heen grijpt. Dat zorgt ervoor dat de ziekenhuizen het amper aankunnen."

Strengste lockdown

De Wit verwacht dan ook dat vanmiddag bekend wordt gemaakt dat in nog meer delen van het land de strengste maatregelen zullen worden opgelegd. "Dat betekent dat twee derde van Engeland en grote delen van Schotland echt weer helemaal terug bij af zijn."

De meeste Britten zullen de komende tijd waarschijnlijk weer binnen moeten blijven. "Dus in die zin is de aankondiging van dit nieuwe vaccin een heel belangrijke opsteker, want met dit vaccin is er echt licht aan het einde van de tunnel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl