NOS Sport

Thuisfavoriet Geiger wint in Oberstdorf en pakt leiding Vierschansentournee

Skispringer Geiger pakt de eerste winst in Vierschansentoernee

Skispringer Karl Geiger heeft op zijn thuisbaan in het Duitse Oberstdorf de eerste wedstrijd van de Vierschansentournee gewonnen. De geboren Oberstdorfer was de beste na zowel de eerste als de tweede run. Het is voor Duitsland de eerste zege in het toernooi sinds Sven Hannawald in 2001.

De rugwind speelde een grote rol in de eerste run. Veel favorieten bleven achter bij de verwachtingen, onder wie de Duitser Markus Eisenbichler die tot slechts 118 meter kwam en op de 27ste plaats belande.

In de tweede run herstelde Eisenbichler zijn zwakke eerste sprong door met 142 meter de langste afstand van de dag te springen. Slechts vier springers gingen hem nog voorbij in de rangschikking. Eerst deden de Noren Halvor Granerud en Marius Lindvik dat, daarna ging de Pool Kamil Stoch hen voorbij.

Karl Geiger (links) viert de winst met landgenoot Markus Eisenbichler.

Voor Stoch en de Poolse ploeg was het lang onzeker of ze wel aan de start mochten verschijnen vanwege een coronabesmetting in de ploeg. Na een positieve test van ploeggenoot Klemens Muranka werd de volledige ploeg uitgesloten. De positieve test van Muranka werd echter gevolgd door twee negatieve, waarna ze alsnog werden toegelaten.

Tweevoudig winnaar Stoch nam met een sprong van 132.5 meter een voorschot op de winst, maar moest afwachten wat Geiger zou doen. De 27-jarige Duitser ging als laatste van de schans en moest minutenlang wachten tot het startsein werd gegeven.

Het zicht was inmiddels vertroebeld vanwege de vallende sneeuw. Geiger, die vorig jaar met Duitsland twee keer goud won op de WK, bleef echter koel en sprong naar de zege. Halvor Granerud, leider in de wereldbeker, eindigde als vierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl