Thomas Krol is blij met zijn snelle 1.000 meter in Heerenveen
NOS Schaatsen

Krol en Verbij onwijs snel op 1.000 meter, foutje kost Nuis WK afstanden

Thomas Krol, Kai Verbij en Wesly Dijs hebben op de 1.000 meter een startbewijs veroverd voor de WK afstanden. Bij het kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden was Krol met 1.07,36 veruit de snelste op het ijs in Thialf.

Alleen Verbij kon met 1.07,81 (de tweede tijd) nog onder de 1.08 rijden en verzekerde zich, net als Krol, van een startbewijs voor de EK sprint.

Krol, Verbij en Dijs snel op 1.000 meter, Nuis faalt en mist WK afstanden

Grote verrassing was de derde tijd (persoonlijk record in 1.08,23) van Dijs, die daarmee het laatste ticket voor de WK afstanden veiligstelde.

Winnaar Krol was na afloop zelf ook verbaasd over de snelle tijden. "Dat verwacht je niet van tevoren", vertelde hij. "Vandaag waren het ook goede omstandigheden, ik heb me opgeladen na de 1.500 meter van zondag en een supergoede tijd eruit geknald."

Krol had snelle tijd niet verwacht: 'EK sprint is een mooie bonus'

De winst op de 1.000 meter betekende ook een startbewijs voor de EK sprint voor Krol. "WK afstanden stond wel op de eerste plaats, maar de EK sprint is een mooie bonus", aldus Krol. "Dat toernooi ga ik zeker niet winnen, want mijn 500 meter is nog niet zo goed als die van Kai, maar misschien kom ik wel in de buurt van het podium."

Nuis in tranen na misser

Voor Kjeld Nuis eindigde het kwalificatietoernooi in een grote deceptie. In de eerste bocht van de 1.000 meter vertrapte hij zich, vloog door de blokjes en zag zijn kans op de WK afstanden en de EK sprint in rook opgaan.

"Je mag best medelijden met me hebben", vertelde Nuis na afloop. "Ik maak gewoon een ontzettende misser en dat is heel jammer. De WK afstanden schoten meteen door mijn hoofd. Het is echt doodzonde, want ik was lekker op weg. Dit doet echt ontzettend pijn."

Nuis baalt van fout op 1.000 meter: 'Dit voelt als een afgang'

Nuis, die zich zondag wel verzekerde van een WK-ticket op de 1.500 meter, was ondanks zijn eigen verdriet blij voor ploeggenoot Dijs. "Hij deed het heel goed en ik was ook lekker op weg, maar dan is in een klap de WK weg. Ik heb 200 meter goed kunnen schaatsen. Dit is zo zuur en het voelt echt als een afgang."

Behalve Nuis grepen ook Hein Otterspeer (vierde in 1.08,34) en Dai Dai N'tab (vijfde in 1.08,39) naast een ticket voor de WK afstanden. Beide sprinters verdienden met hun tijd wel een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl