Jutta Leerdam (l) en Jorien ter Mors na de 1.000 meter in Heerenveen Pro Shots

Jutta Leerdam, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting hebben op de 1.000 meter een startbewijs veroverd voor de WK afstanden.

Bij het kwalificatietoernooi voor de internationale wedstrijden in Heerenveen won Leerdam de afstand in 1.13,41. Ze bleef daarmee slechts 0,17 seconde boven het baanrecord (1.13,24) van Brittany Bowe uit 2018.

WK-tickets voor snelle Leerdam, Ter Mors en Schulting op 1.000 meter

Leerdam was in een rechtstreeks duel net iets sneller dan haar grote concurrente Jorien ter Mors, de olympisch kampioene op deze afstand: 1.13,41 om 1.13,74. Het derde ticket voor de WK afstanden ging opnieuw verrassend naar Suzanne Schulting.

Schulting, die zondag al verraste met een WK-ticket op de 500 meter, klokte 1.13,98 en reed bijna een seconde van haar persoonlijk record af. Daardoor mag ze naar de WK afstanden én veroverde ze een startbewijs voor de EK sprint.

"Ik moest echt een persoonlijk record rijden om me te plaatsen", vertelde Schulting na haar snelle rit. "De andere meiden rijden ook zo hard, dus ik wist niet zeker of ik me had geplaatst. Ik ben echt blij met mijn tijd, maar shorttrack blijft nog wel op nummer één staan."

Ook Ter Mors en Leerdam waren na afloop meer dan tevreden. "Het was een goede race", aldus Ter Mors. "Ik moest op mijn techniek letten en hard schaatsen. Mijn slotronde was het belangrijkste, dat is mijn sterke punt. Ik reed voor een WK-ticket en dat is gelukt."

Dat vond haar tegenstandster Leerdam ook. "Het baanrecord zat stiekem wel in mijn hoofd en het laatste rondje wilde ik heel graag, maar ik was al veel energie kwijt. Gelukkig was de eerste 600 meter heel hard, dat gaat eindelijk goed. Daar ben ik heel blij mee!"

Kok en Schulting naar EK sprint

Het derde ticket voor de EK sprint ging naar Femke Kok, de winnares van de 500 meter. Ze eindigde met 1.14,11 als vierde, ook genoeg voor de wereldbekerwedstrijden. Antoinette de Jong (die zowel de 1.500 als de 3.000 meter op haar naam schreef) reed ook een goede 1.000 meter. Ze eindigde in een persoonlijk record (1.14,13) als vijfde en pakte het laatste ticket voor de wereldbekerwedstrijden.

Ireen Wüst, die zich zondag niet wist te kwalificeren voor de EK allround, greep ook op de 1.000 meter mis. Ze eindigde in 1.14,35 als zesde en hield aan dit toernooi slechts een WK-ticket op de 1.500 meter over.

WK-tickets voor Schouten en Achtereekte

Irene Schouten en Carlijn Achtereekte kwalificeerden zich op de 5.000 meter voor de WK afstanden.

Op het ijs in Thialf reed Schouten de snelste vijf kilometer van dit seizoen. Ze won de langste afstand in 6.51,45 en was daarmee flink sneller dan de nummer twee, Carlijn Achtereekte. De olympisch kampioene op de 3.000 meter pakte met 6.55,90 het tweede WK-ticket.

Schouten, de Nederlands kampioene op de 5.000 meter die de afgelopen jaren vooral uitblonk op de marathons en op de massastart, had al een WK-startbewijs voor de 3.000 meter (ze werd tweede in 3.57,87), een ticket voor de EK allround en op de 1.500 meter een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden. Ze won bovendien de afsluitende massastart.

"Het is een geweldig toernooi tot nu toe", vertelde Schouten na afloop. "Natuurlijk kostte het moeite, maar vooral de spanning was het moeilijkste. Als bonus mag ik naar de EK allround en mag ik de 1.500 meter rijden bij de wereldbekers. Het gaat nu wel heel goed."

Achtereekte, die zondag een teleurstellende 3.000 meter reed, was na afloop vooral opgelucht. "Ik zit aan de goede kant van de streep na die diepe teleurstelling van zondag. Het was vandaag echt alles of niets, maar ik kan nog veel beter dan dit."

Grote verliezer was Esmee Visser, de regerend olympisch kampioene op de 5.000 meter. In een rechtstreeks duel werd ze geklopt door Achtereekte en eindigde ze met 6.59,15 als derde. "Het was heel slecht", vertelde ze. "Ik dacht nog: zal ik gewoon uitstappen?"

Visser greep naast een WK-ticket en daardoor is haar schaatsseizoen voorbij, want ze heeft zich op geen enkele afstand geplaatst voor de internationale toernooien. "Ik heb een lastige tijd gehad. Het was een race tegen de klok om hier fris te zijn. Dat is niet gelukt."

Ze gaf aan dat ze bijna overtraind was en daardoor niet helemaal fit. "Dat is lastig, het is gewoon alles wat ik heb meegemaakt sinds de Spelen. Voor het eerst een topsportleven en ik heb gemerkt dat mijn lichaam dat niet standaard kan. Ik moet gewoon weer op nul beginnen."

STER reclame