CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: CDA wint zetels met Hoekstra als kopman, GroenLinks in de min

In de laatste Peilingwijzer van het jaar wint het CDA zo'n 4 Kamerzetels ten opzichte van de peiling van afgelopen oktober. Die winst valt samen met de start van Wopke Hoekstra als leider van de christendemocraten. Hoekstra nam het lijsttrekkerschap eerder deze maand over van Hugo de Jonge, die het als minister te druk had met de aanpak van de coronacrisis.

Het CDA is met 16 tot 20 zetels de derde partij in deze Peilingwijzer. Dat is nog altijd minder dan de helft van de 39 tot 45 zetels die de VVD van premier Rutte scoort. En het CDA blijft ook achter bij de PVV, die op afstand de VVD volgt met 20 tot 24 zetels.

Forum voor Democratie verliest opnieuw zetels. Inmiddels zijn er 2 tot 6 zetels over van de grote winst die FvD begin vorig jaar nog boekte in de peilingen. Bij de Statenverkiezingen werd Forum ruim 1,5 jaar geleden zelfs de grootste. Maar een reeks conflicten binnen de partij van Thierry Baudet hebben ertoe geleid dat die winst weer bijna is verdampt.

Een andere partij die de wind tegen heeft is GroenLinks (11 tot 13 zetels). Politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, merkt op dat deze partij in het coronajaar 2020 heel geleidelijk ongeveer 5 zetels heeft verloren. "Sowieso zie je dat het linkse partijen slecht lukt in deze crisis om de aandacht te vestigen op eigen thema's als het klimaat. De SP staat met 8 tot 12 zetels ook in de min. En de PvdA wint weliswaar iets naar 12 tot 16, maar een echte grote linkse partij is er niet op dit moment."

Onderzoek van I&O Research laat bovendien zien dat slechts 12 procent van de huidige GroenLinks-achterban zeker is van zijn of haar stem. Geen partij scoort zo laag, hoewel de PvdA nauwelijks beter scoort met 22 procent overtuigde kiezers. "Links moet zich echt achter de oren krabben", concludeert onderzoeker Peter Kanne van I&O Research. "De verkiezingen van maart dreigen uitsluitend een strijd te worden tussen rechts, rechts en rechts: de VVD, het CDA en de PVV."

Vooralsnog geen 'Kaag-effect'

De VVD is nog steeds de enige regeringspartij die weet te profiteren van de steun onder de bevolking voor het coronabeleid. D66 blijft steken op 10 tot 14 zetels en de ChristenUnie staat stabiel op 5 tot 7. "Het lijsttrekkerschap van Sigrid Kaag zorgt bij D66 ook nog niet echt voor een electorale impuls", concludeert Sjoerd van Heck van Ipsos.

Achterin het veld laat de Partij voor de Dieren FvD achter zich met 4 tot 6 zetels. De SGP komt op 2 tot 4 en Denk, net als 50Plus, op 0 tot 2. Nieuwe partijen als Code Oranje van Richard de Mos zijn nog niet meegenomen in de Peilingwijzer, omdat ze nog geen zetels halen bij minstens twee opgenomen peilingbureaus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl