Thierry Baudet in de binnenstad van Den Haag tijdens Prinsjesdag
NOS Nieuws

Peilingwijzer: VVD houdt straatlengte voorsprong, Forum zakt verder weg

In de nieuwste Peilingwijzer, een samenvatting van de peilingen van Ipsos, I&O Research en Kantar, heeft de VVD van premier Rutte 39 tot 45 Tweede Kamerzetels. Dat zijn er grofweg twee keer zoveel als de grootste partij daarna: de PVV met 18 tot 22 zetels.

Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, waarderen kiezers premier Rutte nog altijd als "crisismanager in coronatijd". Begin dit jaar zat de VVD nog onder de 30 zetels.

Op dat moment ondervonden de liberalen op rechts onder meer grote concurrentie van Forum voor Democratie, dat destijds rond de 15 zetels uitkwam. Daar zijn er nu nog maar 4 tot 8 van over. Dat is nog altijd een stijging ten opzichte van de twee Kamerzetels die FvD nu inneemt, benadrukt Louwerse. Maar de meeste kiezers die eerder aangaven te willen overstappen naar de partij van Thierry Baudet, lijken daar nu van terug te zijn gekomen.

Steun aan complotdenkers schrikt af

Volgens onderzoeksbureau Kantar geven deze stemmers aan dat ze zich afkeren "omdat Forum onhandig in het nieuws komt of omdat ze niet achter de corona-aanpak van de partij staan". En EenVandaag, dat samenwerkt met bureau Ipsos, citeert een kiezer die zegt: "Forum geeft te veel steun aan complotdenkers zoals Lange Frans en Willem Engel. Ik accepteer op links geen onzinnige fanaten, dus op rechts ook niet."

Onderzoek van I&O Research gaf in september al aan dat onder de FvD-aanhang weliswaar de meeste mensen zijn die vinden dat het coronabeleid wel wat losser kan. Maar er is ook een groep die juist vindt dat het kabinet voor een strengere aanpak zou moeten kiezen.

Het CDA van minister De Jonge van Volksgezondheid profiteert electoraal nog altijd niet van de grote focus van kiezers op de coronamaatregelen. De christendemocraten blijven met 12 tot 16 zetels op verlies staan. Overigens net als coalitiepartner D66, die niet verder komt dan 11 tot 15 zetels. De ChristenUnie boekt wel een kleine winst op 6-8, maar die was er al voor de huidige crisis.

Op links houden GroenLinks (13 tot 15 zetels) en de PvdA (11-15) elkaar in evenwicht. De SP komt daar achteraan met 8-12.

De grootste van de overige kleinere partijen is de Partij voor de Dieren met 4-6 zetels, vóór de SGP met 2-4, Denk met 1-3 en 50Plus, dat na alle interne strubbelingen nog slechts 0 tot 2 zetels overhoudt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl