Nathan Reinds/NPO Radio 2
NOS Nieuws

Di-rect krijgt Top 2000 Award voor hoogste binnenkomer

De Haagse rockband Di-rect heeft de NPO Radio 2 Top 2000 Award gekregen voor Soldier On, dat dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer is in de muzieklijst. Het nummer staat op de twaalfde plek.

Met de award wordt elk jaar een Nederlandse artiest of band in de Top 2000 extra in de schijnwerpers gezet. Eerdere winnaars zijn Davina Michelle en Danny Vera, die zelf dit jaar op nummer 1 staat met Rollercoaster.

Al schreef zanger Marcel Veenendaal van Di-rect Soldier On al een jaar geleden, het bleek de afgelopen maanden voor veel mensen een steun tijdens de coronacrisis. "Dat elkaars pijn wordt gezien en dat er heel veel empathie is voor heel veel mensen is prachtig", zei Veenendaal in reactie op het winnen van de award.

Begin deze maand werd de top-10 van de Top 2000 al bekendgemaakt. In het programma De Wild in de Middag is vandaag de hele lijst gepresenteerd. Daaruit blijkt dat ook de een na hoogste binnenkomer van Nederlandse bodem is: Door De Wind van Miss Montreal op plek 29.

Hoewel Queen de traditionele nummer 1-notering dit jaar kwijtraakte aan Danny Vera, heeft de Britse band wel de meeste noteringen in de lijst van 2020: 34 in totaal. Daarna komen The Beatles (30 noteringen) en The Rolling Stones (24). Meest genoteerde Nederlandse artiest is Bløf met 19 noteringen.

Net als andere jaren doen nummers van recent overleden beroemdheden het goed in de lijst. Zo staan Bill Withers en Eddie van Halen hoger én met meer nummers in de Top 2000 van dit jaar.

Live Is Life van Opus, dat onlosmakelijk verbonden is met voetballegende Maradona, komt na tien jaar terug in de lijst en staat op 877.

Maradona 'danst' op Live Is Life van Opus

De NPO Radio 2 Top 2000 begint op Eerste Kerstdag om middernacht. Dat is acht uur eerder dan voorgaande jaren. "Dan is er meer tijd is voor albumversies", zei zendermanager Peter de Vries eind vorige maand.

De lijst wordt zoals gebruikelijk uitgezonden vanuit museum Beeld en Geluid in Hilversum, maar vanwege de coronacrisis zijn luisteraars daar dit jaar niet welkom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl