Premier Rutte houdt zijn coronatoespraak vanuit het Torentje
NOS NieuwsAangepast

Kijkcijferrecord voor lockdownspeech premier Rutte

De toespraak van minister-president Rutte over de lockdown heeft gisteravond een recordaantal van bijna 8,4 miljoen tv-kijkers getrokken. Niet eerder werd een coronaspeech of -persconferentie zo goed bekeken, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Naar de vorige Torentje-toespraak van Rutte, op 16 maart, keken 7,6 miljoen mensen op televisie. Zijn persconferentie van 21 april, waarin hij een kleine versoepeling aangekondigde, trok zelfs ruim 7,8 miljoen kijkers. Dat waren al uitzonderlijk hoge kijkcijfers voor niet-sportevenementen.

"Wat opvalt aan de kijkcijfers is dat vrijwel iedereen de hele speech heeft uitgekeken", zegt NOS-onderzoeker Paul Hek. "Bij persconferenties zie je bijvoorbeeld dat een deel van de mensen halverwege wegzapt, maar dat gebeurde nu niet." Het marktaandeel van de toespraak was 87,8 procent, wat betekent dat bijna negen op de tien tv-kijkers gisteravond naar de speech keken.

Zo begon premier Rutte zijn toespraak:

Rutte: 'Nederland gaat op slot'

Net als in het verleden volgden de meeste mensen de toespraak van Rutte op NPO 1. De NOS-uitzending trok ruim 6 miljoen mensen. Bijna 1,9 miljoen mensen zagen de speech op RTL4 en SBS6 had 470.000 kijkers.

Hoeveel mensen de toespraak volgden via radio, internet en socialemediakanalen is nog niet bekend.

Bekijk hier de hele speech van Rutte terug:

Kijk hier de hele toespraak van premier Rutte over de lockdown terug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl