De oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en PVV zijn kritisch over de lockdown-aanpak van het kabinet
NOS Nieuws

Oppositie vreest gevolgen zorg, onderwijs en winkeliers door lockdown

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer vrezen dat veel groepen hard getroffen zullen worden door de complete lockdown. SP, PVV, GroenLinks, Forum voor Democratie en 50Plus uiten hun zorgen over winkeliers, scholieren en studenten, de horeca en ouderen.

De oppositie vindt ook dat het kabinet te lang heeft gewacht met ingrijpen en daardoor nu gedwongen is naar de meest stevige maatregel te grijpen.

"Wekenlang groeide het aantal besmettingen en zwalkte het kabinet", laat SP-leider Marijnissen weten op Twitter. "Nu rest alleen nog maar de noodrem." PVV-leider Wilders spreekt ook over een zwalkend kabinetsbeleid. "Wat een drama voor iedereen in de zorg, horeca en winkels".

De partijen reageren op de toespraak van premier Rutte en de aangekondigde sluiting van niet-essentiële winkels, scholen en de oproep om met niet meer dan twee mensen de straat op te gaan.

Heftig

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU staan achter de keuze van het kabinet, omdat ze denken dat het noodzakelijk is. "Het is helaas nodig dat de maatregelen strenger worden. Voor veel mensen valt dat juist in deze feestelijke maand extra rauw op het dak", zegt D66-fractievoorzitter Jetten. ChristenUnie-leider Segers vindt de maatregelen heftig, maar onvermijdelijk.

Oppositiepartij 50Plus maakt zich zorgen over de ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid die mogelijk hun boodschappen niet op tijd binnenkrijgen. PvdA-leider Asscher vraagt al enige tijd om snel ingrijpen vanwege de te grote druk op het zorgpersoneel. Forum voor Democratie vreest voor de horeca. "Het maakt levens kapot", aldus partijleider Baudet.

GroenLinks is zeer kritisch over de sluiting van vooral de basisscholen. "Een hele generatie wordt geraakt en dat steekt, zeker als je ziet dat er nog steeds vakantievluchten van Schiphol vertrekken", aldus GroenLinks-leider Klaver.

Het kabinet heeft lange tijd gezegd dat de basisscholen en middelbare scholen niet gesloten moeten worden. De verspreiding onder scholieren bleek redelijk gering en het kabinet vond het belangrijk dat scholieren goed onderwijs krijgen om leerachterstanden te voorkomen.

Nu blijkt dat de scholen ook dichtgaan om ouders thuis te laten werken, zei minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het tv-programma Het coronavirus, feiten en fabels. Morgen of woensdag debatteert de Tweede Kamer over de lockdown.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl