NOS Nieuws

De Jonge: scholen ook dicht om ouders thuis te laten werken

Het besluit om de basis- en middelbare scholen te sluiten moet er ook toe leiden dat ouders meer thuis gaan werken. Minister De Jonge van Volksgezondheid zei in het tv-programma Het coronavirus, feiten en fabels dat het kabinet hoopt dat ouders meer thuisblijven als hun kinderen niet naar school kunnen.

"Juist dat thuiswerken is de laatste tijd niet zo goed gegaan", zei De Jonge:

'Het thuiswerken gaat op dit moment niet erg best'

Ook het risico op verspreiding van het virus als ouders hun kinderen naar school brengen heeft het kabinet doen besluiten tot de schoolsluiting. Kwetsbare kinderen en kinderen met ouders in cruciale beroepen kunnen wel worden opgevangen op school.

R-getal is 1,24

De Jonge meldde verder dat het laatst gemeten zogeheten R-getal 1,24 is. Dat wil zeggen dat iedere besmette persoon weer 1,24 andere personen aansteekt. Als dat zo blijft hebben we volgens De Jonge al rond de Kerst weer net zoveel mensen in de ziekenhuizen als in het voorjaar. Om het virus te laten uitdoven moet het R-getal onder de 1 zijn.

De cijfers, zowel van het aantal besmettingen als van de ziekenhuisopnames, nemen de laatste dagen te snel toe, meent het kabinet.

De Jonge: "We hebben geen andere optie dan vol aan de noodrem te gaan hangen":

'We krijgen maart-achtige proporties aan de kersttafel'

De minister sprak tegen dat het kabinet te laat zou zijn met de strenge lockdown die nu afgekondigd is. "Wat we elke keer afwegen is hoe we het virus zo hard mogelijk kunnen raken, zonder al te veel schade voor de economie en de samenleving."

Andere landen hebben goede ervaringen met een avondklok, waarbij mensen na een bepaald tijdstip niet meer buiten mogen komen. Volgens De Jonge zou dat in Nederland niet meer zo veel toevoegen. "Dit pakket is al vrij heftig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl