Mario Götze tijdens een wedstrijd van PSV
NOS Voetbal

Götze heeft alle scepsis verdreven: 'Vanaf januari wordt hij briljant voor PSV'

Toen Mario Götze na zijn mislukte periodes bij Bayern München en Borussia Dortmund begin oktober naar PSV kwam, was er de nodige scepsis over het voormalige Duitse wonderkind. Slechts zestien goals in vijf seizoenen. Veel te weinig voor de aanvaller die in 2016 nog ruim 25 miljoen kostte.

Had Götze nog wel de motivatie om op topniveau te presteren? Was dit wel de juiste aankoop voor PSV? Die twijfels zijn inmiddels verdwenen. Niet alleen scoorde Götze al vier keer, de 28-jarige middenvelder is ook nog eens de meest bepalende speler in Eindhoven als het gaat om passes.

Beste techniek ooit gezien

Ook in Duitsland was er aanvankelijk scepsis over de transfer. "Ik had verwacht dat Mario meer moeilijkheden zou krijgen. Hij heeft de beste techniek die ik ooit heb gezien, maar fysiek had hij het lastig in Duitsland", zegt Jörg Weiler. Hij schreef jaren voor de Duitse krant Bild over Götze tijdens zijn periode bij Borussia Dortmund.

"In Dortmund praat men niet echt meer over Mario, maar ik zie hem op televisie af en toe wel voorbijkomen. Zo te zien zit hij nu op zeventig procent van zijn kunnen. Zijn zelfvertrouwen is groeiende. Vanaf januari wordt hij briljant bij PSV."

Götze is niet warm of koud geworden van de aanvankelijke twijfels. "Je hebt altijd mensen die het leuk vinden of eraan twijfelen. Dat is normaal. Het belangrijkste voor mij is de kijk op mezelf en wat ik doe voor mezelf", zei Götze deze week op een speciaal belegde persbijeenkomst op trainingscentrum De Herdgang.

Götze scoort drie keer in eerste vijf eredivisieduels voor PSV

Götze brak onder de huidige Liverpool-coach Jürgen Klopp door bij Dortmund toen hij 17 jaar was en betoverde de Bundesliga met goals en passes. Hij besliste op zijn 22ste de WK-finale van 2014. Daarna kwam de klad erin.

Vier goals uit acht doelpogingen

Bij PSV kan Götze in alle rust toewerken naar zijn oude vorm, maar hij is nu al van grote waarde. Wat opvalt aan zijn statistieken is dat hij meer zoekt naar de beslissende pass, dan naar doelpunten.

Götze schoot pas acht keer op doel in negen wedstrijden. Vier van die doelpogingen leverden een doelpunt op. Daarmee heeft de Duitser het hoogste moyenne van alle PSV'ers.

Schotconversie PSV-spelers dit seizoen (cijfers door Opta)

Speler Schoten Op doel Goals Schotconversie
Mario Götze 8 5 4 50%
Joël Piroe 7 4 3 43%
Cody Gakpo 22 9 7 32%
Donyell Malen 64 33 13 20%
Olivier Boscagli 5 2 1 20%

Verder is Götze de speler met de meeste passes op de helft van de tegenstander en de PSV'er die met zijn passes de meeste kansen creëert. Zijn teamgenoten scoorden daar nog niet uit. Dus staat Götze nog steeds op nul assists.

"Nul assists? Echt? Dat is heel verrassend...", vindt Weiler. "Of hem dat frustreert? Nee, hij is iemand die iedereen beter wil laten spelen. Mario is een teamspeler, dat zit ook in zijn karakter. Het is geen egoïstische jongen."

Dromen van Die Mannschaft

Götze is in vorm. En dus wordt er al snel weer gekeken naar de nationale ploeg. Drie jaar geleden speelde Götze zijn laatste interland. Eerder deze week liet de 28-jarige voetballer weten graag met Duitsland naar het EK van 2021 te gaan. Weiler ziet dat niet snel gebeuren.

"Het EK wordt moeilijk voor hem. Hij speelt goed, maar bondscoach Joachim Löw haalt niet zo snel iemand terug die hij eerder heeft afgeschreven. Kijk maar naar Mats Hummels, Thomas Müller en Jérôme Boateng. Nee, Götze moet voor langere tijd nog beter spelen."

Götze zelf zei deze week: "Het hangt af van de bondscoach. We hebben soms contact. Ik ben nog niet waar ik kan zijn. Deze zomer heb ik geen normale voorbereiding afgewerkt en met de groep heb ik nog niet eens zoveel getraind. Als je dan ineens Engelse weken gaat draaien, is dat heftig."

Mario Götze in het shirt van PSV

Götze is meer dan tevreden in Eindhoven. "Het is fijn om de talenten bij de club te kunnen helpen met dingen waar ze zich nog in kunnen ontwikkelen. Hoe? Gewoon, door mezelf te zijn, ze af en toe een aanwijzing te geven en bij te dragen aan een positieve mindset."

Plezier

De Duitse aanvaller heeft een contract bij PSV tot medio 2022. Weiler denkt dat Götze die verbintenis gaat uitdienen. "Hij wil plezier hebben, hij wil niet snel weg bij PSV. Dat heb ik van hem gehoord. Ik kom hem regelmatig tegen op straat en hij is erg gelukkig nu."

"Ik woon in Düsseldorf, Mario ook. Vanaf hier is het niet zo ver rijden naar Eindhoven. Buiten het voetbal kan hij hier gewoon leven met zijn gezin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl