NOS NieuwsAangepast

Wopke Hoekstra wordt lijsttrekker van het CDA

Het CDA-bestuur heeft unaniem Wopke Hoekstra voorgedragen als nieuwe lijsttrekker van het CDA. We hebben een beroep op hem gedaan om de donderdag afgehaakte Hugo de Jonge op te volgen, zei CDA-partijvoorzitter Ploum.

Gisteren werd de naam van de minister van Financiën al genoemd binnen het CDA. De belangrijke vraag was alleen of de nummer 2, het Kamerlid Pieter Omtzigt, hiermee akkoord zou gaan. Hij verloor in de zomer nipt van De Jonge en heeft een grote achterban.

Vanavond kwam Omtzigt aan bij het woonhuis van Hoekstra en zei voor de camera van Nieuwsuur dat hij achter Hoekstra staat. "Ik vind het heel verstandig als Hoekstra de leider wordt van het CDA. Dat is heel dapper." Ook op Twitter zegt hij Hoekstra te steunen "om onze partij en ons land door deze buitengewoon lastige periode heen te loodsen."

Omtzigt: 'Goed idee als Wopke de partij gaat leiden'

Eerder dit jaar bedankte Hoekstra voor de leidersrol, maar nu heeft hij ermee ingestemd. De leden van de partij mogen zich op het congres van 9 januari uitspreken over zijn kandidatuur.

Hoekstra was lange tijd de gedroomde kandidaat voor het CDA. Het voormalige Eerste Kamerlid en voorzitter van de commissie die het vorige verkiezingsprogramma schreef, leek zich achter de schermen ook voor te bereiden op de leidersrol. In 2019 hield hij de bekende H.J. Schoo-lezing waarin hij opkwam voor de middenklasse en waarschuwde dat de "Nederlandse identiteit" in gevaar zou komen.

'Meer bestuurder dan beroepspoliticus'

In juni van dit jaar maakte hij, ook tot grote verbazing binnen de CDA-top, bekend dat hij toch niet voor het lijsttrekkerschap ging. Hij vond zichzelf "meer een bestuurder dan een beroepspoliticus", zei hij in een interview met De Telegraaf. "Ik wil dicht bij mezelf blijven."

Morgen is er een perspresentatie met Hoekstra. Dan zal duidelijk worden wat hem beweegt om de functie nu wel te ambiëren.

Gisteren maakte De Jonge bekend dat hij geen lijsttrekker meer wil zijn, omdat dat niet goed te combineren is met zijn werkzaamheden als 'coronaminister'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl