CDA-Kamerlid Omtzigt en minister Hoekstra van Financiën
NOS Nieuws

Wopke Hoekstra genoemd als 'serieuze optie' voor CDA-lijsttrekkerschap

Binnen de top van het CDA wordt minister Hoekstra van Financiën genoemd als mogelijke CDA-lijsttrekker, nu minister De Jonge het lijsttrekkerschap opgeeft. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Er wordt gesproken over een "serieuze optie". Een andere prominente CDA'er zegt dat het "niet uit te sluiten is dat Hoekstra in de race stapt".

Zelf heeft Hoekstra nog niet gereageerd op het vertrek van De Jonge en het is onduidelijk of hij er nu zelf wel wat voor voelt om deze functie te vervullen. In juni paste hij hiervoor.

Het partijbestuur moet na het plotselinge vertrek van De Jonge op zoek naar een nieuwe geschikte kandidaat. Na een turbulent verlopen lijsttrekkersverkiezing in juli won De Jonge nipt van nummer 2, CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

De Jonge zegt zich te willen richten op de coronacrisis, over wie hem moet opvolgen als lijsttrekker wil hij zich niet uitlaten:

Hugo de Jonge: 'Hoezeer ik ook houd van de partij, deze crisis gaat voor'

Maar het vertrek van De Jonge wil nog niet zeggen dat Omtzigt automatisch doorschuift naar de eerste plaats, zo wordt binnen de partij gezegd. Het kan ook zijn dat er gekozen wordt voor een duobaan, voor zowel Hoekstra als Omtzigt. Er wordt nog druk overleg gevoerd tussen CDA-partijvoorzitter Ploum en in ieder geval deze twee prominente leden.

Het partijbestuur gaat nu een voorstel maken voor het lijsttrekkerschap van de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De CDA-leden zouden komend weekend op het CDA-partijcongres de nieuwe lijsttrekker kiezen. Nu De Jonge kiest voor het ministerschap van Volksgezondheid is het congres voorlopig afgezegd.

In juni maakte Hoekstra bekend dat hij geen CDA-lijsttrekker wilde worden. Hij was een belangrijke kandidaat voor de door het partijbestuur uitgeschreven lijsttrekkersverkiezingen. Hoekstra vond zichzelf "meer een bestuurder dan een beroepspoliticus", zo zei hij in een interview met De Telegraaf. "Ik wil dicht bij mezelf blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl