Mohamed Ramadan (m) omarmt de Israëlische zanger Omer Adam (l)
NOS Nieuws

Bekende Egyptische zanger werkt zich in de nesten door foto's met Israëliërs

De bekende Egyptische zanger Mohamed Ramadan moet voor een rechtbank verschijnen, omdat hij zich met een Israëlische collega en een Israëlische profvoetballer op de foto heeft laten zetten. Dat gebeurde op een feestje in Dubai.

Een advocaat deed aangifte omdat Ramadan het Egyptische volk zou hebben beledigd. De artiestenvakbond heeft hem geschorst, in afwachting van een onderzoek.

Egypte sloot in 1978 al vrede met Israël, maar het sluiten van vriendschap met Israëliërs ligt nog altijd gevoelig.

Rooftop-party

Voor Ramadan begon de ellende zaterdag, toen op Arabischtalige Facebook- en Twitter-accounts van de staat Israël een foto verscheen, gemaakt op een rooftop-party in Dubai. Ramadan kwam daar zijn Israëlische collega Omer Adam tegen en liet zich met Adam op de foto zetten. "Kunst brengt ons altijd samen", stond eronder.

Op een andere foto staat Ramadan arm in arm met de Arabisch-Israëlische voetballer Dia Saba, die voor een profclub uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voetbalt.

Ook circuleert er een video die op hetzelfde feest gemaakt zou zijn. Daarop zijn dansende mensen te zien. Te horen is het Joodse lied Hava nagila.

Misdaad

De publicaties maakten op Egyptische sociale media woedende reacties los. Ramadan werd beschuldigd van verraad van de Palestijnen. Een bekende Egyptische tv-presentator zei dat hij een "regelrechte" misdaad had begaan en riep de artiestenvakbond op harde maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

De voorzitter van de vakbond schorste Ramadan in afwachting van een onderzoek. Dat moet na zijn terugkeer uit Dubai plaatsvinden. Mogelijk wordt hij geroyeerd. Een journalistenvakbond roept zijn leden op Ramadan te boycotten tot het onderzoek is afgerond.

Ramadan wijst de kritiek van de hand. Volgens hem misgunnen zijn critici hem zijn succes. Hij zegt dat hij aan mensen die met hem op de foto willen nooit vraagt waar ze vandaan komen, maar ook dat hij niet met Adam op de foto zou zijn gegaan als hij geweten had dat Adam uit Israël kwam.

Foto kan slecht uitpakken

"Zo kan het dus inderdaad lopen als je met iemand uit Israël op de foto staat", zegt Midden Oosten-correspondent Daisy Mohr. "Dat is voor ons moeilijk voorstelbaar, maar mensen in deze regio weten dit maar al te goed. Het gebeurt met een zekere regelmaat en kan slecht uitpakken. Het levert problemen op bij internationale conferenties, sportevenementen en ook missverkiezingen. Zo'n foto met iemand uit Israël die viral gaat op sociale media, kan namelijk altijd tegen je gebruikt worden."

Israël sloot in augustus een vredesakkoord met de VAE. Dat betekent dat er steeds meer Israëliërs naar de VAE en Dubai zullen gaan. Mohr hoorde al van Libanezen dat ze daar extra op hun hoede zullen zijn voor dergelijke toevallige ontmoetingen en foto's. "Voor inwoners uit Arabische landen die geen vredesakkoord hebben, zoals Libanon en Syrië, kan het ontzettend vervelend uitpakken."

Eerste land

Egypte was het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël, maar veel Egyptenaren zijn fel tegen normalisering van de betrekkingen tussen beide landen. Tussen 1948 en 1973 vochten Israël en Egypte vier oorlogen uit. Daarnaast vinden de meeste Egyptenaren dat Israël de Palestijnen onderdrukt.

Inmiddels hebben behalve Egypte en de VAE ook Jordanië, Bahrein en Sudan vrede met Israël gesloten. Gisteren werd bekend dat de Israëlische premier in het geheim een ontmoeting had met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl