NOS NieuwsAangepast

Doodsbedreigingen Miss Irak na selfie met Miss Israël

Nog geen maand geleden kwam de droom van de Iraakse Sarah Idan uit. Ze mocht voor haar land meedoen met Miss Universe 2017, als eerste deelneemster uit Irak in 45 jaar tijd. Nu is haar leven en dat van haar familie veranderd in "een nachtmerrie". De oorzaak? Een selfie die ze vlak voor de schoonheidswedstrijd nam met Miss Israël.

De bewuste foto van Miss Irak op Instagram

Het was goed bedoeld, vertelt Idan aan CNN. In hoofdletters schrijft ze bij de foto 'Vrede en liefde van Miss Irak en Miss Israël'. De Iraakse organisatie van de missverkiezingen sommeert haar de foto van haar account te verwijderen, anders zal de miss-titel haar ontnomen worden. Idan weigert.

Vanaf dat moment wordt ze met de dood bedreigd, online en via de telefoon. De bedreigingen zijn zo serieus, dat haar ouders en gezinsleden Irak ontvluchten. "Het voelt als mijn fout dat ze moesten vertrekken. Maar mijn moeder zei: 'Het is jouw fout niet. We leven in een verknipte maatschappij.'"

Palestijnse zaak

Dat Idan verklaart de Israëlische regering niet te steunen en haar excuses aanbiedt aan mensen die vinden dat ze de Palestijnse zaak negatief heeft belicht, maakt geen verschil. De doodsbedreigingen blijven komen.

Miss Israel, Adar Gandelsman, is ook bedreigd. Zij vroeg in een tv-interview steun voor haar Iraakse vriendin. Voor de familie Idan werkte dat averechts: dat een Joodse Sarah Idan haar vriendin noemt, levert de familie nog meer vijandigheid op.

instagram
Sarah Idan is Miss Irak 2017

Het model, dat een dubbele nationaliteit heeft, moet haar Iraakse paspoort vernieuwen om haar Iraakse nationaliteit te behouden. Maar ze durft niet terug naar Bagdad, bang dat haar leven gevaar loopt.

Idan is teleurgesteld in de houding van de overheid. "Ik probeer een goed beeld te schetsen van mijn land en de mensen hier, maar ik krijg zoveel negativiteit. Ik krijg geen enkele steun van de regering en van de Iraakse miss-organisatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl