
Bahrein normaliseert banden met Israël na bemiddeling Trump
Na Egypte, Jordanië en onlangs de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) knoopt ook de Arabische staat Bahrein banden aan met Israël. Dat heeft de Amerikaanse president Trump bekendgemaakt na een telefonische vergadering met de Israëlische premier Netanyahu en de Bahreinse koning Hamad bin Isa al-Khalifa. De drie hebben ook een gezamenlijke verklaring verspreid.
In de verklaring wordt het akkoord een "historische doorbraak" voor het vredesproces in het Midden-Oosten genoemd. "Direct overleg tussen twee dynamische landen en moderne economieën zal bijdragen aan de positieve veranderingen in het Midden-Oosten en de stabiliteit, veiligheid en welvaart in de regio vergroten."
Bahrein is een kleine eilandstaat in de Perzische Golf bij Saudi-Arabië en ook vlak bij Iran. Het land was nooit in oorlog met Israël en er waren al allerlei informele onderlinge banden. De Amerikaanse marine heeft in Bahrein een belangrijk steunpunt.
In de gezamenlijke verklaring worden ook de Palestijnen genoemd. "De partijen zullen zich blijven inspannen om tot een alomvattende, duurzame en rechtvaardige regeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict te komen, zodat het Palestijnse volk al zijn mogelijkheden zal kunnen benutten."
In een eerste reactie heeft een woordvoerder van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO de overeenkomst bestempeld als "verraad van de Palestijnse zaak".
Het akkoord komt een week voor een plechtigheid in het Witte Huis waarin de leiders van Israël en de VAE de normalisering van hun betrekkingen zullen bekrachtigen. De Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken zal daar ook bij zijn.
Het akkoord betekent dat Trump twee maanden voor de presidentsverkiezingen een nieuw diplomatiek succes in het Midden-Oosten heeft geboekt. Dat zal vooral bij zijn conservatief-christelijke achterban goed vallen. Vorige maand wist hij Israël en de VAE tot elkaar te brengen.
Vorige week wist hij Servië over te halen om zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Ook haalde hij Kosovo over om de staat Israël te erkennen.
Kabinet overweegt institutioneel racisme bij Belastingdienst te erkennen
Morgen praat het kabinet erover. Mensen werden op een lijst met mogelijke fraudeurs gezet, als ze geld aan een moskee hadden geschonken.
- liveblog
200 lijken in puin flatgebouw Marioepol gevonden • 'Rusland vertraagt offensief opzettelijk'
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Geld voor aandelen AF-KLM gaat naar Franse staatskas, Kaag: 'Geen invloed op'
Vandaag werd bekend dat het kabinet voor 220 miljoen euro aandelen wil kopen om invloed op het luchtvaartbedrijf te houden.