De Amerikaanse minister Pompeo was vorige maand op bezoek in Bahrein
NOS NieuwsAangepast

Bahrein normaliseert banden met Israël na bemiddeling Trump

Na Egypte, Jordanië en onlangs de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) knoopt ook de Arabische staat Bahrein banden aan met Israël. Dat heeft de Amerikaanse president Trump bekendgemaakt na een telefonische vergadering met de Israëlische premier Netanyahu en de Bahreinse koning Hamad bin Isa al-Khalifa. De drie hebben ook een gezamenlijke verklaring verspreid.

In de verklaring wordt het akkoord een "historische doorbraak" voor het vredesproces in het Midden-Oosten genoemd. "Direct overleg tussen twee dynamische landen en moderne economieën zal bijdragen aan de positieve veranderingen in het Midden-Oosten en de stabiliteit, veiligheid en welvaart in de regio vergroten."

Bahrein is een kleine eilandstaat in de Perzische Golf bij Saudi-Arabië en ook vlak bij Iran. Het land was nooit in oorlog met Israël en er waren al allerlei informele onderlinge banden. De Amerikaanse marine heeft in Bahrein een belangrijk steunpunt.

In de gezamenlijke verklaring worden ook de Palestijnen genoemd. "De partijen zullen zich blijven inspannen om tot een alomvattende, duurzame en rechtvaardige regeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict te komen, zodat het Palestijnse volk al zijn mogelijkheden zal kunnen benutten."

In een eerste reactie heeft een woordvoerder van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO de overeenkomst bestempeld als "verraad van de Palestijnse zaak".

Het akkoord komt een week voor een plechtigheid in het Witte Huis waarin de leiders van Israël en de VAE de normalisering van hun betrekkingen zullen bekrachtigen. De Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken zal daar ook bij zijn.

Het akkoord betekent dat Trump twee maanden voor de presidentsverkiezingen een nieuw diplomatiek succes in het Midden-Oosten heeft geboekt. Dat zal vooral bij zijn conservatief-christelijke achterban goed vallen. Vorige maand wist hij Israël en de VAE tot elkaar te brengen.

Vorige week wist hij Servië over te halen om zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Ook haalde hij Kosovo over om de staat Israël te erkennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl