NOS Nieuws

Wekdienst 19/11: Tichanovskaja bezoekt Rutte • Bioscopen, musea, en bibliotheken weer open

Goedemorgen! Vandaag gaan theaters, bioscopen, musea, zwembaden en bibliotheken weer open, bezoekt de Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja premier Rutte en komt Twitter zeven jaar na Snapchat ook met een stories-functie.

Vandaag af en toe zon maar er trekken ook wat pittige buien over, met lokaal kans op onweer. Het wordt een graad of 11.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na twee weken sluiting mogen theaters, bioscopen, musea, zwembaden en bibliotheken hun deuren weer openen.
  • De verhoren in de kinderopvangtoeslagaffaire gaan dag vier in. Er staan er vandaag drie op de planning, vanaf 09.30 uur te volgen via NPO Politiek, NOS.nl en de NOS-app. Gedupeerde ouders volgden de verhoren gisteren vanuit huis: geëmotioneerd en met een mengeling van hoop en ergernis.
  • Snapchat begon er zeven jaar geleden mee en Instagram maakte het drie jaar later groot onder de massa: stories. Nu komt Twitter ook met de optie om berichten te plaatsen die na 24 uur verdwijnen, ze gaan 'fleets' heten en in Nederland werkt de functie vanaf vandaag.
  • Oppositieleider Tichanovskaja uit Wit-Rusland komt naar Nederland. De verdreven ex-presidentskandidaat spreekt onder meer met minister Blok van Buitenlandse Zaken en premier Rutte.

Wat heb je gemist?

Lokale partijen hebben in elke gemeente gewonnen bij de herindelingsverkiezingen in een deel van Groningen en Noord-Brabant. In zeven gemeenten konden 115.000 mensen naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Dat was nodig vanwege een gemeentelijke herindeling.

Zo gaan de Groningse gemeenten Appingedam, Loppersum en Delfzijl vanaf januari op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. En in Brabant wordt de gemeente Haaren opgeheven en verdeeld over andere gemeenten.

Vanwege de coronacrisis waren in de betrokken gemeenten extra maatregelen genomen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Delfzijl:

'We garanderen coronaproof stemmen'

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In de gamewereld zijn het de twee belangrijkste weken van het jaar. Vorige week kwam de Xbox Series X uit, vandaag is het aan de PlayStation 5. Er is zeven jaar op de nieuwe generatie consoles gewacht.

Wij hebben in dit artikel de twee consoles nog eens naast elkaar gezet. Waarin verschillen ze en komen ze overeen? Lees hier het artikel.

Of kijk hieronder de reviews van Tweakers op video. Eerst die van de Playstation 5:

En een review van de nieuwe Xbox:

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl