Carbidschieten in Drenthe
NOS Nieuws

Carbidschiet-stichting waarschuwt voor risico's nu populariteit stijgt

Sinds het kabinet een vuurwerkverbod heeft afgekondigd, is er een flinke toename in de verkoop van carbid. Het is op meerdere plekken uitverkocht. Liefhebbers zijn blij met de interesse, maar waarschuwen ook. "Carbidschieten is niet ongevaarlijk. Je moet je kop erbij houden en je doet er goed aan de stappen te volgen die ervoor staan", zegt John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe.

Zijn organisatie verenigde zich met andere partijen (als gemeenten en veiligheidsregio's) en samen bedachten ze de campagne BOCK (Bewust Oplettende CarbidKnaller). Ze stelden tips op voor carbidschieters.

Zo is het handig om te weten welke regels er gelden in de gemeente waar ze willen carbidschieten. In sommige gemeenten is een vergunning of ontheffing nodig.

Wie voor het eerst gaat carbidschieten, doet er ook goed aan zich in te lezen. "Vraag op de plek waar je gaat carbidschieten hoe het precies werkt en neem iemand mee die het vaker heeft gedaan", zegt Schoonheim.

Daarnaast is het belangrijk dat het materiaal waarmee je gaat carbidschieten goed in elkaar zit. Meestal gebruiken carbidschieters melkbussen. "Die moeten stevig zijn en zonder gaatjes." Het is veiliger om de melkbus af te sluiten met een bal dan met een deksel.

Ook wordt in de campagne geadviseerd om je gehoor goed te beschermen.

Carbidschieten bij de Amsterdamse grachten is zeer onverstandig.

John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe.

Volgens Schoonheim is carbid niet erg gevaarlijk als je goed oplet. "De incidenten ten opzichte van vuurwerk zijn vele malen minder. Je moet je gezond boerenverstand gebruiken. Doe geen gekke dingen. Carbidschieten bij de Amsterdamse grachten is bijvoorbeeld zeer onverstandig. Je moet veel ruimte hebben."

Nadat bekend werd dat het kabinet een vuurwerkverbod wilde instellen, maakten de veiligheidsregio's Gelderland-Oost en IJsselland (Overijssel) bekend carbidschieten met Oud en Nieuw niet te verbieden.

"Volgende week komen Friesland, Groningen en Drenthe met een beslissing. Daar zitten we met smart op te wachten. We staan hoe dan ook achter de beslissing. Als het mag, moeten we teruggaan naar de basis: carbidschieten met een clubje van vier of zes mensen. Lekker knallen en wat eten en drinken."

Nu al bestellingen

Omroep Zeeland sprak met een carbidverkoper, die nu al bestellingen binnen heeft gekregen terwijl dat normaal gesproken pas gebeurt na de kerstdagen.

"Ik verwacht wel veel meer verkoop dan voorgaande jaren, omdat mensen toch graag het oude jaar willen uitknallen", zegt carbidverkoper Adriaan Langebeeke uit Vrouwenpolder. En carbid is veel goedkoper: voor 5 euro koop je een kilo en ben je zo een uur of vijf bezig. Doe dat maar eens met 5 euro vuurwerk; dat, is in een minuut weg."

De interesse in carbidschieten groeit al enkele jaren. "In 2015 werd er tussen de 40.000 en 50.000 kilo carbid verkocht. In 2019 tussen de 80.000 en 90.000." Volgens Schoonheim komt de groei onder meer doordat vuurwerk op Oudejaarsdag normaal gesproken pas vanaf 18.00 uur mag worden afgestoken. "Carbidschieten mag overdag ook. Het gebeurt sowieso eigenlijk alleen overdag. In het donker is het lastig en niet zo veilig."

Hij waarschuwt carbidschieters zich aan de regels te houden: "Verknal het nou niet. Hou je aan de regels en wees blij áls we het mogen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl