NOS NieuwsAangepast

Kritiek op minister Slob: 'Je kunt lhbti-jongeren niet laten afwijzen'

De uitspraken van minister Slob gisteren over religieuze scholen en homoseksualiteit zijn slecht gevallen bij onder meer belangenorganisatie COC. "Je kunt lhbti-jongeren niet afwijzen of hun ouders een verklaring daartoe laten tekenen", zegt voorzitter Astrid Oosenbrug. "Als je jongeren ermee schaadt, heeft het niet zoveel meer met de vrijheid van meningsuiting te maken."

Onderwijsminister Slob krijgt veel kritiek op sociale media en in de Tweede Kamer na een debat gisteren over lessen burgerschap. Daarin zei hij dat religieuze scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit, zolang er maar sprake blijft van een gelijke behandeling van alle leerlingen.

Dit is het fragment uit het debat van gisteren:

Slob: school heeft grondwettelijke vrijheid om zo'n verklaring te vragen

"Wanneer je wordt afgekeurd om wie je bent, voel je je per definitie niet meer veilig", twittert cabaretier Claudia de Breij. Ze schrijft dat haar middelbare school haar destijds juist steunde toen ze uit de kast kwam.

Op Twitter is #Slob in Nederland momenteel een van de meest besproken onderwerpen. Programmamaker Tim Hofman heeft opgeroepen de minister te mailen een SP-motie aan te nemen, waarmee de partij een einde wil maken aan dit soort verklaringen. Een meerderheid van VVD, SP, D66, PvdA en GroenLinks is voor de motie.

Pieter Moens, bestuurder van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs, neemt het op voor Slob. "Eigenlijk zeggen deze Kamerleden: er mogen geen andere opvattingen zijn over homoseksualiteit."

Kamerleden stelden gisteren kritische vragen over reformatorische scholen, die eisen van ouders dat ze een verklaring ondertekenen waarin een homoseksuele leefwijze wordt afgewezen.

Ouders delen deze opvatting, anders kozen ze niet voor onze scholen.

Pieter Moens van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs

Moens stelt dat het ondertekenen van de verklaring geen verplichting is. "De scholen werken met een identiteitsprofiel en aan de ouders wordt gevraagd: deelt u deze opvatting? En de ouders delen deze opvatting, anders kozen ze niet voor onze scholen."

Bij de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs zijn 180 basisscholen en zeven middelbare scholen aangesloten, met in totaal 70.000 leerlingen. Hij vindt dat al deze scholen veilig zijn voor iedereen, ongeacht geaardheid.

Zolang alle leerlingen gelijkwaardig worden behandeld, mag een school vragen om zo'n verklaring, legde Slob gisteren uit aan de Kamer. "Men mag een opvatting hebben over de relatie tussen man en vrouw. En of u het er wel of niet mee eens bent, dat is de grondwettelijke vrijheid in dit land. Maar wat niet mag, is dat deze opvattingen er in de praktijk toe leiden dat leerlingen op ongelijke manier worden behandeld."

Een op de vijf scholen

Journalistiek platform Pointer concludeerde begin dit jaar dat een op de vijf reformatorische scholen vindt dat een relatie tussen personen van hetzelfde geslacht botst met het schoolprofiel.

Het gaat om 34 van de 137 scholen die zo'n schoolprofiel of document online hebben staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl