Een vrouw legt bloemen bij de Notre-Dame-basiliek
NOS NieuwsAangepast

Inwoners Nice negeren lockdown om bloemen te leggen bij Notre-Dame

  • Ernest Claassen

    redacteur Buitenland

  • Ernest Claassen

    redacteur Buitenland

In Frankrijk was het gisteren de laatste dag voordat de nieuwe lockdown in zou gaan. Nog één keer waren de cafés en alle winkels open. In het Zuid-Franse Nice gingen veel mensen al vroeg op pad om nog een laatste keer te winkelen.

Bij Grand Café de Lyon, vlak tegenover de kerk, zat het terras 's ochtends al redelijk vol. Rond half 9 ging de aanslagpleger de kerk binnen en vermoordde hij drie mensen. De gealarmeerde politie schoot hem neer. Hij raakte zwaargewond.

"Toen de klanten de schoten hoorden renden ze gelijk weg, zonder te betalen", vertelt ober Romain Conilh in de Franse krant Le Figaro. "Ik heb het al een keer eerder meegemaakt, in 2016, ik wist in één keer wat er aan de hand was. Je ziet iedereen wegstuiven, dat ging toen ook zo".

Conilh doelt op de aanslag van 14 juli 2016. Toen kwamen op de Franse nationale feestdag 86 mensen om het leven nadat een terrorist met een vrachtwagen wandelaars had aangereden op de Promenade des Anglais.

Bloemen en kaarsjes

Vanochtend is het ondanks de lockdown niet echt stil op straat, vertelt correspondent Thomas Spekschoor vanuit Nice. "Je mag officieel alleen naar buiten als je een essentieel beroep uitoefent of om eten te kopen. Maar de mensen hebben toch de behoefte om er even uit te gaan, om bloemen bij de kerk neer te leggen of een kaarsje aan te steken. Je merkt dat de mensen ermee bezig zijn."

"Veel mensen die ik spreek, zijn echt wel bang", vervolgt Spekschoor. "Ze hebben sterk het gevoel dat dit iedereen kan overkomen. Ik sprak een paar nonnen, en zij zeiden: 'Dit hadden wij kunnen zijn'. Dat is het enge ervan."

Door een speciale alarmknop in een kastje op straat was de politie snel ter plaatse:

'Dit kastje op straat redde na de aanslag in Nice mensenlevens'

Oorlog

Le Figaro spreekt een vaste bezoekster van de kerk. Ze komt kijken op de plek van de aanslag. "Nu durf ik niet meer naar de mis, wat verschrikkelijk! Ik kan zelfs de kerk niet meer in. Ik ben 89 en ik vind het niet erg om dood te gaan, maar niet op zo'n manier."

De deken van Nice, Gil Florini, kent alle parochies van de stad goed. "De gelovigen maakten zich al zorgen vanwege corona, ze vroegen of ze nog wel naar de mis konden komen. En nu dit... Er zullen jaren voor nodig zijn voordat ze hier psychisch weer bovenop zijn."

Dan verwijst hij naar uitspraken van de burgemeester van Nice, Christian Estrosi. Die zei gisteravond "dat we er alles aan moeten doen om het islamo-fascisme op ons grondgebied definitief te vernietigen".

"Het klinkt misschien hard", zegt de deken van Nice, "maar als de overheid zegt dat we in oorlog zijn met het islamo-fascisme, dan zeg ik, ga dan ook oorlog voeren!"

Een foto van één van de slachtoffers, Vincent Loquès

Het valt correspondent Thomas Spekschoor op dat de mensen die hij spreekt zonder uitzondering vinden dat Frankrijk weer controle over de grenzen moet krijgen. "Nice ligt op 20 kilometer van de grens met Italië, en iedereen kan hier zomaar naartoe, zeggen ze."

Gisteravond werd bekend dat de aanslagpleger op 20 september aankwam op het Italiaanse eiland Lampedusa. Van daaruit reisde hij door naar Frankrijk, waar hij begin oktober binnen kwam zonder zich bij de autoriteiten te melden.

Militairen

Opmerkelijk genoeg lijkt er in de straten van Nice niet veel beveiliging te zijn. President Macron kondigde gisteren aan het aantal militairen op straat bijna te verdubbelen, tot 7000. Zij moeten scholen en kerken gaan bewaken. Maar vandaag zijn er in Nice geen soldaten te zien, zegt Spekschoor. "Als ik nu om me heen kijk zie ik nauwelijks politie, en het leger ook niet."

De basiliek Notre-Dame, waar gisteren de drie slachtoffers vielen, is nog gesloten voor het publiek. "Wel is op enig moment het hek geopend", vertelt Spekschoor, "zodat mensen bloemen neer kunnen leggen op de trappen van de kerk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl