Vervuiling in een Braziliaans mangrovebos AFP

De Braziliaanse mangrovebossen en duinlandschappen zijn niet langer beschermd. De regering-Bolsonaro heeft de milieuwetten opgeheven die dat sinds 2002 regelden.

Het is de bedoeling dat vooral projectontwikkelaars, de toerisme-industrie en de visserij gaan profiteren van de mogelijkheden om de 1,6 miljoen hectare aan vrijgekomen kustgebieden te exploiteren. Milieuorganisaties en oppositiepartijen spreken van een misdadig besluit en hebben rechtszaken aangekondigd.

"Terwijl de vernieling van de natuur groter is dan ooit en Brazilië in brand staat, besteedt milieuminister Salles zijn tijd aan nog meer vernietiging", briest Greenpeace. Gevreesd wordt voor kusterosie, milieuvervuiling en verlies aan biodiversiteit.

Milieuorganisatie SOS Mata Atlantica zegt tegen persbureau AFP dat de kustgebieden al onder geweldige druk van projectontwikkelaars staan. "De regels uit 2002 beschermden ze tenminste nog tegen verdere achteruitgang."

Salles raakte eind mei in opspraak nadat hij had gezegd dat de coronapandemie een kans was voor een verdere versoepeling, "omdat de pers het alleen maar over corona heeft".

De uiterst rechtse president Bolsonaro klaagt regelmatig over de strenge milieuwetten in zijn land. Sinds hij aan de macht kwam, begon hij samen met minister Salles de regels te versoepelen. Het budget voor milieubescherming kromp, er zijn veel minder controles door de milieupolitie en er worden nauwelijks nog boetes uitgedeeld.

Die versoepelingen kunnen gevolgen krijgen voor de economie. Buitenlandse investeerders, multinationals en Europese landen hebben de regering-Bolsonaro de afgelopen tijd opgeroepen om nu echt het milieu te gaan beschermen, want anders, zo dreigen ze, gaan ze hun geld ergens anders besteden.

STER reclame