Opnieuw massale protesten in Wit-Rusland

Voor het zevende weekend op rij zijn Wit-Russen in groten getale de straat opgegaan om vreedzaam te demonstreren tegen president Loekasjenko. Ze beschuldigen hem van grootschalige fraude bij de presidentsverkiezingen van begin augustus en eisen zijn aftreden.

De oppositie had het volk opgeroepen om vandaag symbolisch "de ware president" Svetlana Tichanovskaja te inaugureren. Zij was de belangrijkste tegenkandidaat van Loekasjenko en vluchtte kort na de verkiezingen naar buurland Litouwen.

Het grootste protest was in Minsk. De autoriteiten hadden metrostations in het centrum net als eerdere zondagen afgesloten en ook het mobiele internetverkeer beperkt. Toch wisten tienduizenden hoofdstedelingen de demonstratie te bereiken. In totaal zouden zo'n 100.000 mensen op de been zijn gekomen.

Activisten zeggen dat verspreid over het land tot nu toe zeker 200 demonstranten zijn opgepakt.

Afgelopen week liet Loekasjenko zich heimelijk beëdigen voor zijn zesde ambtstermijn. Verschillende westerse landen, waaronder Nederland, erkennen hem niet als staatshoofd.

Loekasjenko staat vanwege zijn decennialange autoritaire bewind bekend als 'de laatste dictator van Europa'. Volgens de officiële uitslag werd hij vorige maand met 80 procent van de stemmen herkozen. Na het bekend worden van die uitslag braken onmiddellijk protesten uit.

STER reclame