In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is de oproerpolitie ingezet om met waterkanonnen een einde te maken aan een protest van enkele duizenden mensen. Uit de waterkanonnen komt een gekleurde vloeistof in plaats van helder water. Ook zijn demonstranten gearresteerd.

Het protest begon na de onaangekondigde beëdiging van president Loekasjenko vanochtend. De demonstranten droegen oppositievlaggen en passerende auto's toeterden als blijk van solidariteit.

Loekasjenko werd in het geheim beëdigd voor een nieuwe ambtstermijn. Normaal gesproken zou deze plechtigheid met veel vertoon gepaard zijn gegaan, maar het regime in Minsk heeft daar deze keer van afgezien. Nadat vanochtend een escorte door de straten van Minsk was gereden, gingen al geruchten over een op handen zijnde inauguratie van de dictator.

Loekasjenko stelde na de verkiezingen van 9 augustus dat hij een grote overwinning had behaald, maar die claim is uiterst omstreden in zowel Wit-Rusland als bij de internationale gemeenschap.

De Wit-Russische oppositie beschuldigt Loekasjenko van grootscheepse fraude en er zijn herhaaldelijk grote demonstraties tegen het aanblijven van de president, die al sinds 1994 aan de macht is.

Zo zag de inauguratie eruit:

President Loekasjenko van Wit-Rusland plotseling beëdigd

Premier Rutte zei vanmiddag in de Tweede Kamer dat Nederland Loekasjenko niet langer erkent als president van Wit-Rusland. De Europese Unie bereidt sancties voor, maar Cyprus ligt dwars. Het wil in ruil daarvoor soortgelijke maatregelen wil tegen Turkije, vanwege omstreden gaswinningsprojecten in de Middellandse Zee.

Ook de VS dreigt met sancties tegen het land. Bij de betogingen zijn volgens de VN ruim 10.000 arrestaties verricht, honderden mensen zijn gefolterd.

Bij de beëdiging van Loekasjenko in Minsk waren enkele honderden mensen aanwezig. Hij beloofde "het volk van Wit-Rusland te dienen en de rechten en vrijheden van burgers te respecteren en beschermen". "Ik kan en mag de Wit-Russen niet in de steek laten", zei hij.

Liegende overheidsdienaren

Vanuit de oppositie klonken kritische geluiden naar aanleiding van de geheime inauguratie. "Waar is het juichende volk? Waar zijn de vertegenwoordigers van andere landen?" vroeg een politicus zich af. "Loekasjenko is duidelijk alleen de president van de ordetroepen en een handjevol liegende overheidsdienaren."

"Wat een schijnvertoning", twitterde de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linkevicius. "Vergeet die verkiezingen. Zijn aanblijven is onwettig, met alle gevolgen van dien."

STER reclame