Arrestaties bij het vrouwenprotest van gisteren EPA

Hackers hebben privégegevens van ongeveer 1000 Wit-Russische politiemensen gelekt als vergelding voor het arresteren van bijna 400 deelnemers aan de vrouwenmars van gisteren. Ook vandaag zijn Wit-Russen weer de straat op gegaan om te demonstreren tegen het bewind van president Loekasjenko.

"Zolang de aanhoudingen doorgaan, zullen wij op grote schaal gegevens blijven publiceren", zeggen de hackers, die zich Cyber-Partizanen noemen, in een verklaring van het oppositienieuwskanaal Nexta op Telegram. "Niemand zal onherkenbaar blijven, zelfs niet onder een bivakmuts."

Op de lijst staan de naam, geboortedatum, standplaats en rang van de politiemedewerker. Het is nog niet duidelijk hoe betrouwbaar deze informatie is.

De regering zegt in een reactie dat het de verantwoordelijken zal opsporen en straffen. "We hebben de mankracht, de middelen en de technologie om degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn aan te pakken", zegt woordvoerder Olga Tsjemodanova van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Loekasjenko is om aan de macht te blijven afhankelijk van de loyaliteit van het politieapparaat. Bij de demonstraties, die begonnen na de verkiezingen van vorige maand, zijn duizenden betogers opgepakt. De oproerpolitie draagt daarbij vaak maskers, bivakmutsen of helmen om onherkenbaar te blijven.

Voor de demonstratie van vanmiddag heeft de politie pleinen in de hoofdstad Minsk afgesloten en staat de oproerpolitie klaar. Volgens ooggetuigen zit op hun uniformen geen enkel herkenningsteken. De autoriteiten dreigen met geweld als mensen deelnemen aan demonstraties waarvoor geen toestemming is gegeven.

STER reclame