De politie arresteert een vrouw in Minsk Reuters

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft de politie honderden vrouwen opgepakt. Ze demonstreerden net als de afgelopen weken tegen president Loekasjenko. Ze eisen zijn vertrek.

Volgens plaatselijke journalisten gaat het om het grootste aantal opgepakte vrouwelijke betogers sinds de demonstraties begonnen. Er waren enkele schermutselingen tussen de demonstrerende vrouwen en de oproerpolitie.

Op sommige plekken gingen mannen in groene uniformen met bivakmutsen om groepjes vrouwen heen staan. Die scandeerden: "Alleen lafaards slaan vrouwen!"

Onder de betogers die zijn opgepakt is ook de 73-jarige Nina Baginskaja. Zij gaat al sinds 1988 de straat op in Wit-Rusland - toen tegen de communistische machthebbers - en is uitgegroeid tot een van de iconen van het verzet tegen Loekasjenko.

Baginskaja werd afgevoerd in een arrestantenwagen:

Honderden demonstranten opgepakt bij vrouwenmars in Minsk: 'Alleen lafaards slaan vrouwen'

Ze was een van de eersten die een rood-witte vlag gebruikten, de voormalige vlag van Wit-Rusland. Bij de huidige protesten gebruiken veel demonstranten die vlag ook.

Vorige week werd Baginskaja al bijna opgepakt, maar ze verzette zich en probeerde bij de agenten die haar trachtten aan te houden de gezichtsbedekking af te trekken.

Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft opgeroepen tot de vrijlating van alle opgepakte vrouwen. Volgens haar zijn er ook meisjes van 16 opgepakt.

Vrouwen spelen een prominente rol bij het verzet tegen Loekasjenko. Als tegenwicht organiseerde de Wit-Russische regering donderdag een concert voor vrouwen waar plaats was voor 10.000 toeschouwers.

Ook probeert de regering hen in diskrediet te brengen met denigrerende opmerkingen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder: "Die agressie, dat geschreeuw, dat gekrijs, het is onvrouwelijk gedrag."

Menselijke keten

In het begin van de demonstraties werden vrouwen ontzien door de politie. Een vrouw arresteren is een afgang voor de politie, zei een betoogster eerder tegen de NOS.

Vrouwen vormden ketens rondom mannen, zodat de politie ook hen niet kon arresteren. Inmiddels is bij de Wit-Russische politie geen terughoudendheid meer te zien ten opzichte van vrouwelijke demonstranten.

Morgen staat weer een algemene demonstratie gepland in Minsk.

STER reclame