CDA-Kamerlid Chris van Dam
NOS NieuwsAangepast

CDA-Kamerlid pleit voor heroverweging in zaak-Akwasi

Kamerlid Chris van Dam van regeringspartij CDA roept op tot een "dubbele heroverweging" in de zaak rond de uitspraken van rapper Akwasi over Zwarte Piet bij de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie bestempelde Akwasi's woorden deze week als strafbaar, maar besloot de zaak tegen hem voorwaardelijk te seponeren, omdat hij publiekelijk afstand nam van zijn opruiende woorden.

Gisteren werd duidelijk dat de officier van justitie die het besluit tekende om Akwasi niet te vervolgen tot en met juli van dit jaar met een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zat.

Gepolariseerd thema

Kamerlid Van Dam, die bij het CDA justitie en veiligheid in zijn portefeuille heeft en zelf oud-officier is, schrijft op Twitter dat hij niet twijfelt aan de intenties binnen het OM. "Maar het beeld dat ontstaat - rond dit gepolariseerde thema - is niet goed. Een dubbele heroverweging zou goed zijn", stelt hij.

In een volgende tweet legt hij uit dat hij daarmee bedoelt dat het OM "voor de maatschappij" de zaak nog eens juridisch moet beoordelen, ook al zal dat de uitkomst niet veranderen. Daarnaast zou de officier van justitie haar positie als lid van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam moeten heroverwegen, aldus Van Dam.

Het is overigens onduidelijk of de bewuste officier, Jacobien Vreekamp, überhaupt nog verbonden is aan het meldpunt. Wel werd gisteren bekend dat ze in juli was opgestapt als voorzitter van het meldpunt, tegelijk met bestuurslid Mitchell Esajas, die vorig jaar geregeld optrad als woordvoerder van KOZP.

Het OM wilde gisteren verder niet ingaan op vragen over de relatie tussen Vreekamp en Esajas en over de onafhankelijkheid van Vreekamp. "Wij willen benadrukken dat deze beslissing in nauw overleg met de parketleiding en andere officieren tot stand is gekomen", zei een woordvoerder. "Dit heeft zij dus niet in haar eentje gedaan. Het is volledig afgestemd en hiermee is het gewaarborgd."

Opheldering

Onder anderen PVV-leider Wilders kondigde aan dat hij premier Rutte om opheldering ging vragen. Via Twitter reageerde hij eerder al furieus op het besluit van het OM Akwasi niet te vervolgen. Kamerlid Maarten Groothuizen van regeringspartij D66 beschuldigde daaropvolgend Wilders er vandaag van dat die om electorale redenen nog eens met modder gooit naar de rechtsstaat. "Het Kamerlid dat geen straf kreeg, beklaagt zich luidkeels over een zaak waarin iemand ook geen straf kreeg", aldus Groothuizen.

Coalitiepartij VVD wil niet reageren op de zaak, "omdat het OM onafhankelijk is". Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet reageren en verwijst naar het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl