KOZP-voorman Mitchell Esajas in een bus die werd staande gehouden
NOS NieuwsAangepast

Kick Out Zwarte Piet regelt extra beveiliging: 'Dreiging niet serieus genomen'

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat zijn eigen beveiliging regelen. Dat bevestigt voorman Mitchell Esajas na berichtgeving van nu.nl. "Onze ervaring is dat de politie en overheid de concrete bedreigingen tegen ons niet serieus nemen", zegt Esajas. "Het wordt steeds gevaarlijker voor ons."

KOZP zegt er niet zeker van te zijn dat de overheid de veiligheid van demonstranten kan garanderen. De actiegroep gaat de komende weken in twaalf gemeenten protesteren bij de Sinterklaasintocht.

Het besluit om de eigen bescherming te regelen komt nadat een vergadering van de actiegroep vrijdagavond in Den Haag gewelddadig werd verstoord. Daarbij werden ruiten ingegooid, een auto vernield en vuurwerk afgestoken.

De politie wil tegen de NOS niet reageren op de kwestie.

Aangifte

Vijf mannen werden vrijdag gearresteerd, van wie er inmiddels vier zijn vrijgelaten. Op een na worden ze allemaal verdacht van openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting. De vijfde is geen verdachte meer.

KOZP maakt verder via Twitter bekend aangifte te gaan doen tegen de Haagse ondernemer John van Zweden. Die plaatste oproepen op Twitter om te protesteren tegen de bijeenkomst en KOZP "met pek, veren en nog meer shit de stad uit te donderen".

Die oproepen werden verwijderd. KOZP zegt dat het om een "opruiende tweet" ging. Van Zweden liet gisteren weten dat hij iedere vorm van geweld afkeurt. "Ik geef geen reacties meer op deze kwestie. Ben er nu wel klaar mee", schreef hij aan de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl