Op Facebook is te zien dat er ruiten zijn ingegooid
NOS NieuwsAangepast

Bijeenkomst actiegroep Kick Out Zwarte Piet met geweld verstoord; vijf aanhoudingen

Een bijeenkomst in Den Haag van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is vanavond met geweld verstoord. Volgens de politie zijn er vernielingen aangericht in het pand aan de Beatrijsstraat. Meerdere ramen zijn ingegooid en auto's op de binnenplaats zijn vernield.

Vijf mensen zijn aangehouden. Het gaat om vijf jongens en mannen tussen de 13 jaar en 37 jaar oud uit Den Haag en uit Den Andel in Groningen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting.

Volgens Mitchell Esajas van KOZP probeerden voorstanders van Zwarte Piet met vuurwerk de bijeenkomst in een voormalig schoolgebouw te bestormen. De naar schatting veertig aanvallers kwamen niet binnen, omdat de deuren van het pand meteen werden gebarricadeerd. Vervolgens werd de politie gebeld. In het pand waren ongeveer zeventig mensen aanwezig.

In de zaal ontstond paniek, vertelt Esajas:

Congres Kick Out Zwarte Piet verstoord: 'Ramen werden kapot geslagen'

Op foto's van Esajas op Facebook zijn beschadigde ramen te zien. Ook plaatste hij een foto van zijn auto, waarop te zien is dat de achterruit verbrijzeld is. Zelf bleef hij ongedeerd, net als de overige congresdeelnemers.

Esajas heeft op het politiebureau aangifte gedaan. De paniek was groot in de zaal waar de bijeenkomst werd gehouden. "Vooral omdat je in een afgesloten ruimte zit en niet weet welke kant je op moet. Het voelde even alsof we waren opgesloten. En als ze binnen waren gekomen, ben ik bang dat niet alleen auto's het slachtoffer waren geworden", aldus Esajas.

Na de melding van de bestorming rukte de politie met veel agenten uit naar het pand. Na de aanhoudingen werd de bijeenkomst weer hervat, met agenten zichtbaar aanwezig voor en rond het pand. Ook is de wijk nog uitgekamd, waarna deelnemers het gebouw mochten verlaten.

Kamervragen aan Rutte

D66 stelt Kamervragen over de gebeurtenissen in Den Haag. D66-Kamerlid Paternotte zegt op Twitter dat premier Rutte "dit soort haatgeweld van totale malloten" keihard moet veroordelen.

Vorig jaar nam Rutte nog afstand van alle extremisten, zowel voor als tegen Zwarte Piet. Volgens D66 moet de premier nu duidelijk uitspreken dat Kick Out Zwarte Piet veilig moet kunnen vergaderen. Paternotte noemt het recht op vergadering één van onze belangrijkste vrijheden.

  • Regio 15
  • Regio 15
  • Regio 15
  • Regio 15

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl