Akwasi
NOS Nieuws

Officier die zaak-Akwasi seponeerde zat met KOZP-voorman in bestuur

De officier van justitie die het besluit tekende om rapper en acteur Akwasi niet te vervolgen, zat tot en met juli van dit jaar met een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Zij was daar voorzitter, bevestigt huidig MRDA-voorzitter Denise Eikelenboom, op Twitter na berichten daarover op internet.

Gisteren werd bekend dat Akwasi niet wordt gestraft voor zijn uitspraak bij de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juli in Amsterdam. "Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht", zei hij toen. Volgens het Openbaar Ministerie was die uitspraak opruiend en strafbaar. Toch wordt hij niet vervolgd, omdat hij er publiekelijk afstand van heeft genomen.

De handtekening onder dat besluit is die van officier van justitie Jacobien Vreekamp, die tot juli MDRA-voorzitter was. Publicist en criminoloog Mitchell Esajas was toen ook lid van het bestuur en stapte die maand tegelijk met Vreekamp op. Esajas was vorig jaar geregeld woordvoerder van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Niet in haar eentje

Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op vragen over de relatie tussen Vreekamp en Esajas en over de onafhankelijkheid van Vreekamp. "Wij willen benadrukken dat deze beslissing is genomen in nauw overleg met de parketleiding en andere officieren tot stand is gekomen", zegt een woordvoerder. "Dit heeft zij dus niet in haar eentje gedaan. Het is volledig afgestemd en hiermee is het gewaarborgd."

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak zegt dat officieren van justitie, net als rechters, zelfs de schijn van partijdigheid moeten voorkomen. "Een magistraat is zich altijd bewust van de extra verantwoordelijkheid die bij nevenfuncties komt kijken."

PVV-leider Wilders kondigt aan dat hij premier Rutte deze week om opheldering zal vragen.

Hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff (Open Universiteit) zei gisteren naar aanleiding van het sepotbesluit dat de kans zeer groot is dat de zaak alsnog voor de rechter verschijnt. Dan moet een van de 44 mensen die aangifte hebben gedaan beklag instellen op grond van artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij het eerste strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders, ruim tien jaar geleden.

Dat de officier die de handtekening zette voorzitter was van het MDRA en daar met een KOZP-voorman omging, vindt hij niet kwalijk. Als zij gespecialiseerd is in discriminatiezaken, kan het zelfs goed zijn, omdat zij dan beter zicht heeft op wat er speelt in de maatschappij, zegt hij.

Achteraf gezien is misschien wel onhandig dat haar handtekening eronder staat, zegt Brinkhoff. "Mensen die boos zijn over het besluit van het OM om Akwasi niet te straffen, kunnen er een bevestiging in zien dat dit geen zuivere beslissing is geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl